Volledig scherm
© Kay den Teuling

Een fanfare van gepruttel en rookpluimen rondom Boekel (video)

BOEKEL - In alle vroegte tuften tientallen oude tractoren zondagochtend al richting Boekel voor de Toertocht Oude Tractoren (T.O.T.). Op hun gemakje met 30 kilometer per uur over een 80-kilometerweg, alleen of in een klein groepje.

Eenmaal aangekomen in het dorp, bleek dat op menig oprit ook al een oude Ford of Duits trekkertje klaarstond achter de blinkende personenauto’s. Voor de organisatoren van de T.O.T. het moment om alles op het bedrijventerrein gereed te maken.

,,Dit jaar doen er zo’n 600 voertuigen mee”, legt Harm van der Zanden uit. Veertien jaar geleden begonnen ze met een groep met het organiseren van een tractorrit tijdens de kermis. Aan de start stonden dan ook veel inwoners uit het dorp. Van jonge knapen met de vriendengroep tot oude liefhebbers. Voor de een de hobby en voor de ander was zondag de enige keer dat de oldtimer buitenkomt.

Honderden verschillende tractoren
De toeschouwers zagen zondag honderden verschillende soorten tractoren, want de tand des tijds of de hand van de eigenaar heeft ervoor gezorgd dat ieder voertuig net wat anders is, dan hij ooit origineel uit de fabriek kwam rollen. Een likje verf, een volledig nieuwe kap erop, een vrolijke claxon of een andere uitlaat.

De dag wordt afgesloten met muziek van Edrie Antonissen. De zanger opende de tocht en trad tijdens de pauze op een platte kar op.

Volledig scherm
De toeschouwers zagen honderden verschillende soorten tractoren. © Kay den Teuling
Volledig scherm
De toertocht voor kinderen. © Kay den Teuling
Ongeveer 600 voertuigen hebben zondag meegedaan aan de Toertocht Open Tractoren vanuit Boekel. Aan de start stonden veel inwoners uit het dorp zelf. Van jonge knapen met de vriendengroep tot oudere liefhebbers. Voor de een de hobby en voor de ander was afgelopen zondag de enige keer dat de oldtimer buitenkomt.

Oss, Uden e.o.