Volledig scherm
Ook Belgische koudbloedige trekpaarden zijn zondag aan het werk te zien op de Auwerwetse Oogstdag in Boekel © Henny Bos

Elfde Auwerwetse Oogstdag in Boekel houdt rekening met jong en oud

BOEKEL - Zondag bevolken naar verwachting zo'n vierduizend toeschouwers de velden aan de Mutshoek in Boekel waar dan voor de elfde keer de Auwerwetse Oogstdag gehouden wordt. 

,,Wie kent het straks nog, die oude manieren van oogsten als de oude generatie is uitgestorven", zegt stichtingsvoorzitter Peter van den Berg. ,,Dat proberen we onze leden, zo'n  honderd waarvan opvallend veel jongeren, bij te brengen. Het agrarisch gebeuren leeft nog heel sterk in Boekel, zo blijkt."

Quote

Wie kent het straks nog, die oude manieren van oogsten

Peter van den Berg, stichtingsvoorzitter Auwerwetse Oogstdag Boekel

De stichting huurt aan de Mutshoek een terrein van ruim drie hectare waar al ruim voor de winter wordt gezaaid, ten behoeve van de oogstdagen: graan, mangels (een soort bieten, red), aardappelen, mais en rondom gras. ,,Die gewassen worden zondag op de ouderwetse manier geoogst en verwerkt: met Belgische paarden voor de maaimachine, maar ook met de hand. 

Stoommachine

Van den Berg: ,,We proberen elk jaar nieuwe dingen te brengen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld een wasvrouw, een klompenmaker, een stoommachine  die weer andere machines aandrijft. " 

Een echte verklaring voor de grote publieke belangstelling heeft Van den Berg niet: ,,Ze komen uit een straal van zeker 25 kilometer rond  Boekel.  De ouderen komen zeker uit nostalgische overwegingen. Maar ook omdat de entree en het parkeren gratis zijn. Toch komen er ook veel jonge gezinnen. We bieden voor elk wat wils. De kinderen mogen bijvoorbeeld zelf brood bakken.  En we hebben een 'graanbak', een laag graan van zo'n veertig centimeter waar de kinderen in mogen ravotten."