Volledig scherm
Een Turkse bezoeker is zeer geïnteresseerd in de Boekelse mini-tomaatjes. © Kees Backx/BD

Europese Plattelands Parlement op expeditie in de Peel

VENHORST/BOEKEL - De deelnemers aan het Europese Plattelands Parlement zijn deze donderdag op expeditie. Na de officiële opening in MFA De Horst in Venhorst stond een groot aantal busjes klaar om hen naar verschillende bedrijven en instellingen in de wijde omtrek te brengen.

Eén groep van zeventien man bleef in Boekel. Vertegenwoordigers uit onder meer IJsland, Turkije, Roemenië en Bulgarije brachten een bezoek aan de kwekerij van Tielemans op Neerbroek. Daar worden 's zomers komkommers en 's winters tomaten gekweekt. 

De bezoekers toonden zich onder de indruk van het feit dat Tielemans met drie generatoren evenveel elektriciteit opwekt als de hele Amer-centrale. Vooral voor de verlichting. De verwarming van de in totaal 6 hectare kassen gebeurt grotendeels op de 1,5 miljoen liter koelwater voor de generatoren. En de CO2 die vrijkomt wordt weer de kas ingestuurd. Goed voor de groei van de planten. De gasten vonden het een vernuftig systeem. Ze wilden weten wat Tielemans betekent voor de lokale gemeenschap. ,,Hier werken zo'n zestig scholieren. Daar verdien je in feite weinig aan, maar ze leren wel werken. Als je dat op je 25ste nog niet hebt geleerd, leer je het nooit", hield Tielemans zijn bezoekers voor. Ook het probleem van de vrijkomende agrarische bebouwing kwam aan de orde.

Vervolgens zette de groep koers naar het naast gelegen MeMo, wat staat voor Mensen en Mogelijkheden. MeMo levert dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze werken ook bij Tielemans. 

Deze middag wordt ook De Perekker nog bezocht. Daar krijgen de bezoekers onder meer informatie van Ad Vlems van het Boekelse Ecodorp.

Volledig scherm
Tomatenkweker René Tielemans ontvangt de bezoekers in zijn kassen. © Kees Backx/BD
Volledig scherm
Bij MFA De Horst worden de bezoekers in alle talen welkom geheten. © Kees Backx/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement