Volledig scherm
© Henny Bos

Ganzen draven in ganzenpas voorbij op Oogstdag Boekel

BOEKEL - Het kost menig zweetdruppeltje en wat rugpijn om het veldje met rogge met de ‘zicht’ te oogsten. Dat is ook de opzet van de Auwerwetse Oogstdag, dat vandaag in Boekel wordt gehouden.

De oudere ‘landarbeiders’ worden op tijd gewisseld, dat lukt wel met de honderd Boekelse vrijwilligers die rond lopen. Veel bekijks trekt de show met de dertien ganzen, die door drie Border Collies in het gareel worden gehouden.

Op commando scheren de honden langs de ganzen, die dicht bijeen geen pas verkeerd mogen zetten. Niet alleen correctie van de honden, maar ook van begeleider Johan Engelbert uit Empel. Hij houdt ze kort met zijn staf. De ganzen draven in ganzenpas voorbij, over een bruggetje of maken een slalom om kinderen heen. Alle ganzen gehoorzamen gewillig.“We wilden iets nieuws er bij hebben.”legt voorzitter Peter van den Berg uit, als even later de ganzen mogen uitrusten achter een hekje.

De twee Belgische paarden ploegen frank en vrij door het stoppelveld. Dorsen met de vlegel is een aantrekkelijke bezigheid voor kinderen, net als het brooddeeg aangeprikt aan een stokje bruin bakken boven een open vuur. De meel komt kakel vers van het land. Brood en een zak pas gerooide aardappels kan gekocht worden.

Langs de kant staan diverse ambachtelijke kraampjes. Zoals een smid, touwslager en een zilverwerk maker. Oude tractoren laten even een ronkend geluid horen, gewoon om te checken. “Dit evenement trekt veel belangstelling. Er hangt een gezellige sfeer met een leuk muziekje.”aldus vrijwilliger Joan van den Elzen, die de zicht overneemt van een oudere, die het duidelijk warm heeft. En ze zijn nog niet op de helft.

Volledig scherm
De Belgische paarden ploegen voort © Henny Bos
Volledig scherm
Johan Engelbert uit Empel showt gedresserde ganzen en border collies © Henny Bos
Volledig scherm
Met de 'zicht'oogsten door Wim van Heeswijk uit Boekel © Henny Bos
Volledig scherm
© Henny Bos
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement