Volledig scherm
PREMIUM
Valkenier Carlo van de Wetering met zijn 'harrishawk' op het kerkhof te Boekel. © Van Assendelft

Havik uit Heesch moet duiven verjagen van Boekelse begraafplaats

BOEKEL - ,,Vergis je niet, één koppeltje houtduiven levert een kruiwagen mest per jaar", zegt valkenier Carlo van de Wetering (41) uit Heesch. Hij is door de gemeente Boekel ingehuurd om de Boekelse begraafplaats te ontdoen van een duivenplaag.  

Quote

Ze poepen alles onder, de banken, de grafzerken. En ze vermeerde­ren zich snel.

Carlo van de Wetering, valkenier

Voor de duiven is zo'n begraafplaats een eldorado. Hoge bomen, veel laag groen, rust. ,,Ze worden er niet of nauwelijks gestoord", zegt Van de Wetering. ,,En ze poepen alles onder, banken, grafstenen.  Ze vermeerderen zich snel: één koppeltje maakt wel acht nesten per jaar.  En iedere keer twee jongen. Reken maar uit."

Carlo van de Wetering gaat de komende weken proberen de duiven rond het kerkhof te verjagen.  Met een jonge woestijnbuizerd, ook wel 'harrishawk' genoemd. ,,Je kunt verschillende typen roofvogels inzetten: valken voor de hoge vlucht, haviken zoals deze woestijnbuizerd voor de lage vlucht. Prachtig als hij tussen de bomen scheert. Dan geniet ik. Deze is toevallig door een collega getraind. Het is nog een jonkie, uit 2017. Meestal doe ik dat trainen zelf. Je neemt de vogel op de hand, hij zit vast aan een riempje. En je gaat proberen contact te maken met zo'n vogel. Je moet er maatjes mee worden.  Straffen kun je hem niet. Dat werkt niet. Belonen wel. Bijvoorbeeld met een kuikentje. Maar ook weer niet teveel, dan doet-ie niks meer.  Jij gaat met een volle maag ook liever op de bank zitten."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement