Volledig scherm
Op de plaats van het huidige tijdelijke ecodorp kan de gemeente Boekel straks 28 huizen bouwen in bestemmingsplan de Run. © Kees Backx/BD

Koopcontract ecodorp Boekel is eindelijk getekend

BOEKEL - Na anderhalf jaar overleg met de gemeente is het koopcontract voor de verkoop van 1,2 hectare grond aan het ecodorp Boekel ondertekend. Daarin is ook bepaald dat de gemeente geen voorzieningen hoeft aan te leggen en het terrein niet bouwrijp hoeft te maken.

Volgens initiatiefnemer Ad Vlems van het Boekelse ecodorp heeft het feit dat het CDA, fervent tegenstander van het ecodorp, de raadsverkiezingen won, niet meegespeeld bij het tijdstip van tekenen van het koopcontract. Het CDA heeft zich de afgelopen jaren een fervent tegenstander van het ecodorp getoond. Ze noemden daarbij met name het feit dat de ecodorpers de grond van de gemeente vijf jaar mochten huren alvorens hem te kopen. ,,We gaan voor het eind van dit jaar betalen. Dit koopcontract hadden we nodig om bij de bank aan te tonen dat er vooruitgang is geboekt", zegt Vlems. Ecodorp neemt van de gemeente 1,2 hectare af, helemaal aan de oostkant van het gebied. Ooit waren er plannen voor 5 hectare maar in de loop der tijd is gebleken dat dat veel te optimistisch was. Het ecodorp heeft nu een officiële plaats in het plangebied De Run, waar de gemeente 135 huizen wil bouwen. De huidige noodwoningen van het ecodorp mogen nog tot 1 december 2020 blijven staan. Op die plek kan de gemeente straks nog 28 kavels kwijt. 

De mogelijkheid om het terrein in gedeelten aan te kopen is vervallen. Ook is vastgelegd dat binnen vijf jaar minstens tien definitieve woningen moeten zijn gebouwd. Lukt dat niet, dan moet ecodorp het hele perceel terug leveren aan de gemeente.
Volgens Ad Vlems van ecodorp wordt dat geen probleem: ,,De huizen worden gebouwd in drie cirkels van tien. De eerste cirkel is al helemaal bezet met gezinnen die nu in het tijdelijke ecodorp wonen. Het eerste huis van de volgende cirkel ook al. En we hebben dertien gezinnen op de wachtlijst staan", zegt hij.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement