Volledig scherm
Gemeentehuis Boekel © gemeentehuis boekel

Moet Boekel bekend maken dat de provincie iets ter inzage legt?

BOEKEL -  Moet de gemeente Boekel ook bekend maken dat er in het Boekelse gemeentehuis door de provincie of andere overheden plannen ter inzage worden gelegd? Daarover gaat burgemeester Pierre Bos als portefeuillehouder communicatie zich beraden. De fractie Gemeenschapsbelang Venhorst Boekel (GVB) diende daartoe  donderdag een motie in tijdens de raadsvergadering.

Directe aanleiding was de aanvraag voor een mestverwerker bij varkenshouder Machiel Coppens die door de provincie in de vakantieperiode ter inzage was gelegd in Boekel. Omdat er voor die mestverwerker geen milieueffectrapportage nodig is, hoefde de provincie de ter inzagelegging niet te publiceren in dag- en weekbladen. Gevolg was, dat de inwoners van de gemeente Boekel volgens GVB weinig kans op inspraak hebben gehad. Daarom vroeg GVB in de motie de raad om het college te verplichten voortaan elke terinzagelegging in het Boekelse gemeentehuis, van welke overheid dan ook, te publiceren in het Boekels Weekblad. 

De raad vond het een sympathiek voorstel. ,,Inwonersvriendelijk", zei Ton van de Ven (DOP). Toch had hij er moeite mee om de gemeente op te zadelen met iets dat eigenlijk niet haar taak is. ,,En stel dat er een keer iets per ongeluk niet gepubliceerd wordt, kan de gemeente daar dan door de burgers op worden aangesproken", vroeg hij zich af. 

Eigen verantwoordelijkheid

Maria van de Broek (CDA) wees op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners. Liever zag zij dat de burgemeester met de provincie in overleg treedt om te bewerkstelligen dat die alle zaken die in het Boekelse gemeentehuis ter inzage worden gelegd, in Boekel publiceert.
Jeanne van Eert, de indienster van de motie wees erop dat inwoners niet altijd weten wie het bevoegd gezag is bij een vergunningsaanvraag en daarom niet altijd op eigen initiatief de provinciale website, de site 'officiële bekendmakingen' of Overheid.nl raadplegen. ,,En het gaat vaak om zaken die een grote impact hebben op de omgeving", vond Van Eert. 


De burgemeester vroeg tijd om eerst intern te kijken wat de consequenties zijn. De raad krijgt daarover in de volgende vergadering duidelijkheid. De motie werd daarom nog niet in stemming gebracht.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.