Volledig scherm
Midden op het terrein is een ambachtenplein gemaakt. © Henny Bos

Nostalgie over hoe vaders vroeger op het land werkten in Boekel

BOEKEL - De negende Boekelse auwerwetse oogstdag zondag had een andere opzet dan vorige jaren. Midden op het terrein van drie hectare aan de Mutshoek is een horeca- en ambachtenplein gemaakt om een gezelligheidshoek te fabriceren. Het uitzicht op de handmatige uitvoering van het ouderwetse oogsten, dorsen en ploegen is hetzelfde gebleven.

Nieuw dit jaar zijn ook de beugelbaan, het ringsteken, de hoefsmid en het kraampje met info over turfsteken. Dat werd vanaf 1900 tot 1950 in de veengronden vanaf Grave tot Weert door turfstekers in plaggenhutten als beroep uitgeoefend. Achter het kraampje met turfblokken en bijbehorende gereedschap herinnert Frans van de Weijer uit Deurne zich als de dag van gister hoe zijn vader voor eigen gebruik ging turfsteken. “ We hadden geen verwarming. Het geeft mij een nostalgie gevoel om dit te showen.” Aan de overkant heeft Adriaan van Oort uit Volkel drie uur werk en vijf kraampjes nodig om zijn ouderwetse verzameling te demonstreren. Duizenden soorten boerengereedschap liggen soort bij soort als informatie hoe vroeger met dit gereedschap gewerkt werd. “Het is niet te koop.”

Voorzitter Peter van den Berg heeft met 250 vrijwilligers alle zeilen bijgezet om het terrein oogstrijp te maken, dat de kraampjes met oude ambachten te zien zijn, de oude verroeste landbouwmachines en tractoren uit de stal zijn gehaald en de wijze van ouderwetse oogsten te zien is. “Het leeft ook onder de jeugd, we hebben tien jonge leden erbij gekregen. Kinderen van agrariers, die komen als groep ons versterken. Dat is mooie ontwikkeling, zodoende blijft kan dit in stand blijven. We verwachten vandaag ongeveer vierduizend bezoekers.”