Volledig scherm
Ingeborg Verschuuren informeert de Venhorstenaren over het congres. © Wilma Gosselink/BD

Op zoek naar honderd logeerbedden in Venhorst

BOEKEL/VENHORST - Als de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant alle details ingevuld krijgt voor de organisatie van het 3-daagse congres van het Europees Plattelands Parlement, dan zijn er over precies een jaar honderd particuliere logeerbedden in Venhorst beschikbaar voor de buitenlandse gasten. In de omgeving van het dorp zullen nog eens 250 Europeanen overnachten.

Nederland kent in elke provincie een kleine-kernenvereniging, op Europees niveau functioneert het European Rural Parliament. De organisaties behartigen de belangen van plattelandsbewoners in heel Europa. Een groep die niet voldoende gehoord wordt, onvoldoende financiële overheidssteun krijgt en daardoor onvoldoende kansen krijgt, zo hebben betrokkenen vastgesteld. Met ongewenste gevolgen zoals vergrijzing en leegloop van de buitengebieden tot gevolg.

,,Een congres zoals nu naar Venhorst komt, wordt elke twee jaar gehouden. Volgend jaar dus in ons eigen land. Daar zijn we trots op, want we hebben er hard voor gestreden om dat voor elkaar te krijgen,” zeggen Ingeborg Verschuuren (VKKNB) en Huub van Oort, voorzitter van Leefbaar Venhorst.

Logeerkamers gezocht
Donderdagavond was er een informatieavond voor de inwoners van Venhorst. Daarin werden de plannen over de organisatie en de invulling van het congres uit de doeken gedaan en werd duidelijk waar men de dorpelingen bij wil gaan betrekken. Er zijn logeerkamers bij particulieren nodig, hulp bij de EHBO en de beveiliging, er moeten gasten worden vervoerd en vele klussen worden geklaard. De zaal in De Horst zat vol en de hoop dat Venhorst het congres tot een succes zal maken werd hierdoor gevoed. ,,Venhorst is een gastvrij dorp. Dat gaat lukken,” is de overtuiging van inwoner Sjef Vinken (60).

Oss, Uden e.o.