Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Pastorietuin Venhorst: 'Je weet niet wie je voor het hoofd stoot'

VENHORST - In Venhorst kent iedereen elkaar. Vaak heeft dat zo zijn voordelen, maar als het gaat over een onderwerp als de toekomst van de kerk, pastorie en pastorietuin ligt dat even anders. Dat is een gevoelige kwestie. 'Buurten' doen ze in Venhorst graag. Met naam en toenaam je mening in de krant geven is andere koek. 

,,Je weet niet wie je voor het hoofd stoot", legt een trouwe kerkbezoekster, die veel in het gebouw te vinden is, uit. Het vreemde is echter dat iedereen die je aanklampt het er wel over eens is dat de parochietuin bewaard moet blijven. Het plan om zorgwoningen in de groene oase, middenin het dorp, te bouwen vinden de bewoners 'onzalig'. ,,De twaalf seniorenwoningen in de naastgelegen Mennehof worden nog maar in drie gevallen door de doelgroep bezet. Verder zitten er Polen, gescheiden jonge mensen en een voormalige verslaafde in.''

Dat er iets met de kerk - die steeds vaker leegstaat en nog maar één weekenddienst kent - moet gebeuren snapt iedereen. ,,Maak er appartementen in, of zo", oppert de Venhorstse. De pastorie en de tuin moeten ze echter intact laten, is haar dringende advies. ,,Oh ja, er moet ook een gebedsruimte blijven." En weg is ze. Bang om iets verkeerds te zeggen. Een 84-jarige plaatsgenote vindt het idee van de zorgwoningen om dezelfde redenen ook niet zitten. Wat er met de kerk moet gebeuren maakt haar eigenlijk niet zoveel uit. ,,Daar kom ik alleen nog voor een begrafenis. Wat er in moet komen? Dat moeten de jonge mensen maar beslissen."