Volledig scherm
Gedeputeerde Erik van Merriënboer opende in Venhorst het derde Europese Plattelands Parlement © Kees Backx/BD

Plattelands Parlement in Venhorst officieel van start

VENHORST - Na de vlaggenparade van woensdag bleven nog steeds deelnemers aan het Europees Plattelands Parlement in Venhorst aankomen. Vertraging opgelopen tijdens de reis. Donderdag is dan de officiële start. 

De ochtendmist is amper opgetrokken of een lange stoet busjes rijdt over de Statenweg van Boekel naar Venhorst. En over de Middenpeelweg. De deelnemers worden vanuit hun nachtverblijven naar Venhorst gebracht voor de officiële opening. 

Gedeputeerde Erik van Merriënboer heet namens de provincie alle deelnemers hartelijk welkom. Hij vervangt commissaris van de koning Wim van de Donk die wegens verblijf in het buitenland verstek moet laten gaan. Van de Donk zal later in een videoboodschap het parlement nog toespreken. 

Van Merriënboer schildert de geschiedenis van De Peel en het ondernemerschap van zijn bewoners. Daarna begint het echte werk: de deelnemers zwermen uit over De Peel om te onderzoeken hoe het er in Oost Brabant op het platteland aan toe gaat. Ze bezoeken Elsendorp, het dorp waar een coöperatie is gevormd waarvan iedere inwoner lid is, het Boerenbondsmuseum in Gemert, tomatenkweker Tielemans in Boekel, Memo dagopvang voor geestelijk gehandicapten in Boekel. Heeze-Leende, Someren-Asten, Gemert-Bakel. Maar er rijden ook busjes naar kasteel de Keverberg in het Duitse Kessel en de Achelse Kluis in het Belgische Hamont.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement