Volledig scherm
Theo van Kessel (midden) uit Deurne trots op onverwachte aantal successen. © Wilma Gosselink

Ruim honderd Zuid-Amerikaanse alpaca’s gekeurd in Boekelse Tuinmarkthallen

BOEKEL – Voor het eerst werd zondag een internationale alpacakeuring gehouden in de daarvoor speciaal ingerichte Tuinmarkthallen van Boekel, een omgeving waar het normaliter toch meer draait om vlooienmarkten en beurzen. De hoeveelheid publiek gaf aan dat men nieuwsgierig is naar het voor Nederlandse begrippen toch wel bijzondere beest. De alpaca lijkt, ook in Brabant, echter een populair hobbydier te gaan worden.

,,Er zijn nog altijd mensen die niet weten wat een alpaca is”, vertelt Anja van der Wagt (52), één van de organisatoren. ,,Vandaag worden er ruim honderd gekeurd en gisteren hebben we zo’n honderd ingezonden vachten gekeurd. De Britse keurmeester Cathy Lloyd is speciaal daarvoor naar Boekel gekomen, want in eigen land hebben we nog steeds geen volwaardige keurmeesters.”

Tientallen alpacafokkers en –houders uit Nederland en uit België hadden hun dieren overal in de hal in kleine weitjes geplaatst, in afwachting van de oproep hun dieren te komen showen. In groepjes van zes tot acht dieren traden ze aan en werd elk dier grondig gekeurd.

Hobby
Theo van Kessel (57) uit Deurne is een ervaren fokker van de kameelachtige. ,,Het begon in 1999 als een hobby, met twee beesten. Mijn vrouw was er meteen weg van. Vandaag laten we acht dieren keuren en we zijn blij verrast met de resultaten tot nu toe. Drie veulens deden het heel goed en daarvoor heb ik eerste prijzen behaald. Maar het blijft toch een hobby hoor.”

Oss, Uden e.o.