Volledig scherm
Ingeborg Verschuuren is verheugd dat Nederland volgend jaar het Europees Plattelands Parlement mag organiseren.

Trots omdat Europees Parlement naar Brabant komt

VENHORST/ELSENDORP - ,,Ze zeiden: 'Dat kunnen jullie nooit allemaal doen voor dat budget'. Maar dat kunnen we wél." Dankzij de inspanningen van Ingeborg Verschuuren uit Gemert en Willy Donkers uit Elsendorp mag Nederland volgend jaar het Europees Plattelands Parlement organiseren.

Omdat de buitenlandse gasten - er worden er zo'n 500 verwacht - bij particulieren in Venhorst en Elsendorp kunnen slapen, hebben Verschuuren en Donkers, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB), de begroting redelijk laag kunnen houden: anderhalve ton. Europa, de provincie en het ministerie van Binnenlandse zaken betalen elk een derde.

Het feit dat de lokale bevolking op alle fronten betrokken gaat worden bij de organisatie van het congres heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven, denken ze.

Agenda
Het precieze programma wordt de komende tijd samengesteld. Verschuuren: ,,Er gaat een mail naar de verenigingen van kleine kernen in 42 landen, met de vraag wat er volgens hen op de agenda moet komen." Verder staan er excursies gepland, naar innovatieve bedrijven en initiatieven in de regio. ,,Elsendorp kan bijvoorbeeld een workshop geven over hoe de zorg hier geregeld is", zegt Verschuuren.

Op donderdagavond 13 oktober wordt een grote uitlegbijeenkomst gehouden in Venhorst.

Oss, Uden e.o.