Volledig scherm
© Thinkstock

Twaalf jaar cel geëist tegen Ossenaar die Boekelse varkensboer wilde vermoorden

* UPDATE 16.46 UUR * BOEKEL - De officier van justitie heeft twaalf jaar cel met aftrek van het voorarrest geëist tegen de 45-jarige Ossenaar die vorig jaar probeerde om de Boekelse varkensboer Machiel Coppens uit de weg te ruimen. Ook zou Coppens een voorschot van 15.000 euro moeten krijgen.

De Ossenaar zelf ontkent dat hij in Boekel was op het moment dat de liquidatiepoging werd gedaan. Zijn advocaat vindt het bewijs tegen de man veel te mager.

Mislukt
De liquidatiepoging mislukte omdat de mitrailleur van de dader op het moment suprême haperde. Boer Coppens kreeg daardoor de kans om het maïsveld in te vluchten. De verdachte maakte zich uit de voeten op zijn scooter. In januari werd de Ossenaar opgepakt.

Justitie vermoedt dat de moordaanslag te maken had met drugs. Maar op een tussentijdse zitting verzuchtte officier van justitie Schreurs dat dat waarschijnlijk niet duidelijk zal worden. ,,We hadden het graag geweten, maar we komen er niet achter. Uiteindelijk is het ook niet relevant. Het motief doet er niet zo veel toe. Het slachtoffer heeft in de loop van een geweer gekeken, dat is niet niks."

Schadevergoeding
De Boekelse varkensboer eist een schadevergoeding van vijf ton. Een bedrag dat Paul Saris, advocaat van de Osse verdachte, al belachelijk hoog noemde: ,,Het klinkt onaardig, maar gaat het de boer soms om het geld?"

Justitie legt de Ossenaar poging tot moord ten laste. De maximumstraf daarvoor is 20 jaar cel.

Verslaggever Kees Backx deed via twitter verslag van de rechtszaak. Lees het verloop van de zaak terug.

Oss, Uden e.o.