Volledig scherm
Annika Wijnands helpt mee op het melkveebedrijf van haar vriend. © Thomas Segers

Vegetariër werd melkveehoudster in Boekel

BOEKEL - Jarenlang was Annika Wijnands uit Boekel overtuigd vegetariër. Tot ze een relatie kreeg met een boerenzoon, Sjef Hanenberg uit Boekel. Tegenwoordig helpt ze mee op zijn bedrijf en werkt ze in heel Oost-Brabant als inseminator van koeien.

Filmpjes met gruwelijke beelden van zieke, uitgehongerde dieren in donkere kooien deden haar als 9-jarig meisje besluiten vegetariër te worden. En lid van Greenpeace. Tot ze op haar zestiende verkering kreeg met een boerenzoon. Op zijn bedrijf zag ze dat het in werkelijkheid heel anders was. ,,Maar het kon dáár wel goed zijn, dat zei nog niks van al die andere bedrijven", dacht ze.

Na voltooiing van haar theateropleiding ging ze naar de Hogere Agrarische School in Leeuwarden. Daar leerde ze haar huidige vriend kennen, toevallig weer een boerenzoon. Daar zag ze pas echt dat in het leven van de veehouder het dier centraal staat. Inmiddels werkt ze mee op het bedrijf en heeft ze een opleiding gevolgd in vruchtbaarheid en fokkerij. Sindsdien insemineert ze koeien. En vegetariër is ze ook niet meer.

Lees maandag 22 augustus een uitgebreid interview met Annika Wijnands in het Brabants Dagblad, editie Uden-Veghel.

Oss, Uden e.o.