De Declaratie van Venhorst wordt door Staffan Nillson aan Eurocommissaris Cretu. Van links naar rechts: Irene Marcic, Staffan Nillson, Eurocommissaris Cretu, Angelika van der Horst en Lambert van Nistelrooi.
Volledig scherm
De Declaratie van Venhorst wordt door Staffan Nillson aan Eurocommissaris Cretu. Van links naar rechts: Irene Marcic, Staffan Nillson, Eurocommissaris Cretu, Angelika van der Horst en Lambert van Nistelrooi. © Bertrand Verhelst

Verklaring van Venhorst aangeboden aan Eurocommissaris Corine Cretu

Brussel/VENHORST – Een delegatie heeft woensdagavond de Verklaring van Venhorst Overhandigd aan de Eurocommissaris voor Regionaal beleid Corine Cretu.

Het opstellen van de verklaring was een direct gevolg van het Europees Plattelands Parlement (EPP) dat van 18 tot 21 oktober in Venhorst werd gehouden. Daar waren ruim 200 gasten uit 40 Europese landen bijeen om te praten over problemen en oplossingen daarvoor die op het gebied van leefbaarheid spelen in landelijke gebieden en kleine kernen. Tijdens het congres omschreven als 'The voice of Europa', maar dan namens de inwoners van de kleine kernen en landelijke gebieden met een duidelijke boodschap.

De delegatie bestaat uit Angelika van der Horst, Irene Marcic namens de Vereniging kleine kernen Noord-Brabant en Staffan Nillson namens de organisatie van landelijke belangenverenigingen in Europa.

Signaal

Ingeborg Verschuuren is als belangenbehartigster van de kleine kernen in Brabant en medeorganisator van het gehouden Europees Plattelands Parlement blij dat ze met de aangeboden verklaring richting de EU een duidelijk signaal heeft kunnen geven. ,,Het is belangrijk dat de komende jaren het geld vanuit de EU niet alleen naar de 'smartcities' maar ook naar de 'smart villages' gaat. Burgers geven zelf wel aan wat zij belangrijk vinden in hun omgeving en zoeken daarvoor ondersteuning. Ook in Europa."

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (EVP) die ook in Venhorst aanwezig was, nodigde de initiatiefnemers van het EPP uit om tijdens de negende Europese Innovatietop naar Brussel te komen om van zich te laten horen. Hij benadrukt ook het belang en doel van de verklaring van Venhorst: ,,Er komt een nieuw landbouwbeleid aan en de vraag is om meer van onderop vanuit gemeenschappen te werken. De verklaring van Venhorst pleit daarom terecht voor een EU-beleid dat meer is toegespitst op de landelijke gebieden.”

De toezegging van Cretu om het volgend jaar een bijeenkomst te willen gaan organiseren om mogelijk te komen tot een “pact voor de dorpen” zou daar een aanzet toe kunnen zijn.

De Vereniging kleine kernen Noord-Brabant op haar beurt is bezig om het Nationale Plattelands Parlement voor kleine kernen in 2018 naar Brabant te halen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement