VIDEO: Auwerwets genieten met oogstdag in Boekel

BOEKEL - Voor de tiende keer is deze zondag op een terrein aan de Mutshoek in Boekel de Auwerwetse Boekelse Oogstdag gehouden. Oude tractoren spugen zwarte rookwolken de lucht in. Het kenmerkende geknetter van de dieselmotoren klinkt. Zeisen worden geslepen. Bieten met de hand uit de grond getrokken. Kinderen springen op hooibalen en verderop worden prachtige Belgische trekpaarden gekeurd. En nog veel meer.

Volledig scherm
© Lieke Mulder

Al tien jaar lang trekt de dag zo'n vierduizend bezoekers per keer. Ook nu staat het weiland tegenover het terrein dat als parkeerterrein dient, aan het begin van de middag al mutjevol. Wat is het toch dat die Boekelse oogstdag elk jaar weer tot een succes maakt? De toegang is gratis, dat zal zeker meespelen. Het is vakantie, dat ook. Wie op een van de campings in de regio staat, meer over het vroegere boerenleven wil weten én op zoek is naar een leuk en goedkoop dagje weg met de kinderen, heeft met de Auwerwetse Boekelse Oogstdag een perfect uitje in handen. 

Telkens nieuwe dingen

Vrijwilliger Piet van den Crommenacker: ,,Daarnaast zorgen we elk jaar voor nieuwe dingen. Dan blijven de mensen komen. Je moet niet bang zijn om het steeds anders te doen. De inrichting te veranderen. Andere activiteiten. Zo hebben we dit jaar voor het eerst de paardenkeuring van Belgische trekpaarden, hebben we een grote stoommachine, is er een wasvrouw die laat zien hoe vroeger werd gewassen, en hebben we een skelterbaantje aangelegd. Allemaal nieuw. Zo zorg je ervoor dat mensen terugkomen en dat mensen doorvertellen hoe leuk het hier is."

Luuk Bouw, Roy Verbruggen en Stijn Hoevenaars zijn alle drie vrijwilliger bij de Auwerwetse Oogstdag. De jongens helpen mee met opbouwen, helpen tijdens de dag zelf en denken mee hoe de oogstdag elk jaar week een succes kan zijn. Luuk: De oogstdag oubollig? Nee, echt niet. Ik vind het mooi. Het is voor mij hobby en ik hou van de sensatie." Hij wijst naar de oude tractoren die hun baantjes trekken op het land. ,,Kijk maar eens om je heen, dit is toch mooi?" 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement