VIDEO: Zeshonderd tractoren rijden door Boekel tijdens jaarlijkse TOT-Rit

BOEKEL - De straten van Boekel stonden zondag blauw van de uitlaatgassen. Voor de zestiende keer startte de Toer Open Tractor Rit in het dorp. Zeshonderd veelal oude en klassieke tractoren reden een route door onder andere Handel, Elsendorp en Venhorst. Om na een route van 40 kilometer weer uit te komen in Boekel.

Bij café Tielemans waar de rit start is het al voor de start een drukte van jewelste. Deelnemers in zwarte TOT-shirtjes genieten nog even van een kopje koffie of thee. Voordat zij mogen vertrekken, is het eerst de beurt aan de kinderen. De route van de mini TOT-Rit is beduidend korter dan die van de volwassen variant.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
De TOT Rit in Boekel © Max van der Heijden

Zo’n honderd meter rijden tientallen kinderen op hun kleine speelgoed-tractoren. Aan het eind van de rit worden ze beloond met een snoepzak. En nadat de laatste traptractor van de weg is, is het tijd voor de start van de echte TOT-Rit.

Met twee huistuinenkeuken-confettikanonnen wordt het startschot gegeven. Wat volgt is een eindeloze stoet van tractoren, die alleen wordt onderbroken als een verkeersregelaar de weg vrij moet maken voor ander verkeer. Er wordt maar één eis gesteld aan de deelnemende tractoren. Het moeten voertuigen zijn zonder cabine. En dus zien toeschouwers tractoren in allerlei soorten en maten voorbij rijden.

Vanaf bankstellen, tuinmeubilair en klapstoelen geniet Boekel en omgeving van een bijzondere stoet. 

Oss, Uden e.o.