Volledig scherm
Huize Padua in Boekel

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg gaan ook op Huize Padua waken

HUIZE PADUA - Bewoners van Huize Padua die ernstig ziek zijn en gaan sterven, kunnen vanaf nu bijgestaan worden door vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, regio Uden-Veghel (VPTZ).

De organisatie tekende hiertoe donderdag een samenwerkingsovereenkomst met GGZ Oost Brabant. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de vrijwilligers zorgtaken van de medewerkers op Huize Padua overnemen. Net zoals wanneer de vrijwilligers bij terminaal zieke mensen thuis komen, zijn zij er vooral om de mantelzorgers te ontlasten. De vrijwilligers bieden praktische hulp en mentale steun. Zorgmanager Marieke Fleskens van GGZ Oost Brabant: ,,Het grootste aantal cliënten van Huize Padua verblijft hier permanent, vandaar dat we ervoor gekozen hebben de samenwerking te starten op Huize Padua. Het is een mooie aanvulling op ons huidige zorgaanbod en we kunnen de cliënt hiermee nog beter bij staan in de allerlaatste fase van zijn of haar leven. We hopen dat we deze vorm van ondersteuning in de toekomst ook op andere locaties binnen GGZ Oost Brabant aan kunnen gaan bieden."

Andere setting

De VPTZ heeft ongeveer 25 vrijwilligers. Iets minder dan de helft, zo'n acht vrijwilligers, heeft aangegeven ook op Huize Padua ingezet te willen worden. Coördinator Paula Willems: ,,Dat begrijp ik wel. Huize Padua is toch een heel andere setting dan een thuissituatie. Ooit in het verleden hebben we wel eens gewaakt bij iemand die op een locatie van Dichterbij woonde. Dat ging goed, maar er waren toen bijvoorbeeld wel andere cliënten met een verstandelijke beperking die 's nachts langs kwamen om een praatje te maken. Dat was niet altijd even handig. Voor zulk soort situaties hebben we nu duidelijke afspraken gemaakt. We zijn er primair voor de cliënt en de mantelzorgers."

Naar de achtergrond

Dat de bewoners van Huize Padua kampen met ernstige psychiatrische aandoeningen, maakt volgens Willems voor de palliatieve zorg weinig uit: ,,Je ziet dat als mensen terminaal ziek zijn, het psychiatrische ziektebeeld naar de achtergrond verschuift. Mensen zijn zo ziek dat ze bijvoorbeeld bijna alleen maar slapen en bijna geen kracht meer hebben. We komen echt pas in de allerlaatste levensfase."