Volledig scherm
Heemkundekring Sint Achten op Boeckel © Frans Kuit

WEERZIEN: In harmonie een serenade voor burgemeester Ottow

BOEKEL - Zowel een fanfare als een harmonie zijn orkesten die al musicerend op de maat van de muziek door de straten van een dorp of stad trekken bij feestelijke gebeurtenissen. Het verschil tussen deze twee orkesten zit in de instrumenten. Een fanfare bestaat uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons. Een harmonie heeft daarnaast ook houtblazers, zoals klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot. Hier op de foto staan dus duidelijk twee fanfares, (geen houtblazers) maar deze kunnen dus wel in harmonie samenspelen.

Er zijn een aantal blazers en kijkers herkend. Het is een zoekplaatje van 1 oktober 1966. De dames en heren in uniform zijn van Fanfare Eendracht maakt Macht. De linkse Fanfare is Echo der Peel.

Jan van de Elsen is zijn hele leven, tot zijn 90ste, lid geweest van Eendracht maakt Macht. Dit schreef schoonzoon Jos Kuijpers uit Uden. Daarnaast was hij ook nog lid van de fanfare van (destijds) Huize Padua. Karel Verhofstad speelde saxofoon en had een aangepaste fiets. Hij was verlamd aan zijn benen. Met houten krukken kon hij zo mee met de fanfare. Alleen spelen ging niet tijdens het fietsen.

Thea de Ruijter heeft als kind nog bij de fanfare gespeeld en vulde de lijst namen aan. Het organiserend comité ‘ Boekel Vooruit ‘ staat links vooraan op de foto. Met het hoofd van de St. Jansschool Dhr.Corsmid. Fanfare Echo ter Peel bestond tijdens deze serenade net twee jaar. Het jaar daarop kregen ze uniformen. Jo van Grinsven staat hier tussenin, met baard. De dame, achteraan met de lichte regenjas is Jo Mickers- vanLankveld, met naast haar haar man Bertus . Zij herkende zichzelf en nog diverse anderen. Dit meldde haar zoon René.

Dr. S.J. Ottow is van 1954 tot 1969 burgemeester van Boekel geweest, totdat hij met pensioen ging. Na zijn pensionering is hij nog vaak bij diverse evenementen van Boekel en Venhorst komen kijken. Het was een bijzondere man. Hij was doctor in Indonesisch recht. Daar had hij het verder niet erg druk mee. Verder stond hij bekend om zijn droge humor.

Op de foto:
De drie heren links: Dhr. Weusten, Dhr.Kramer en Dhr. Corsmid.
Muzikanten Eendracht maakt Macht: Op de fiets met saxofoon Karel Verhofstad, naast hem Bert Somers, daarnaast Toon Manders.
Tweede rij: met trompet onder de arm: Frits van Lankveld, kijkt naar beneden.
Achterste rij muzikanten: Leonard van der Venne, Jan van den Elsen, Truus Verhofstad, Frans Dapperen.
Muzikanten Echo ter Peel: Jo van Grinsven. Publiek: Jo Mickers- van Lankveld en haar man Bertus. Tussen de twee fanfares :mevrouw met hoed: Nel Beunis-Van Kessel en Piet Beunis

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.