Volledig scherm
De laatste weken heeft Avri een eindspurt gemaakt met het plaatsen van ondergrondse containers. © Truus Peters

1 juli nadert, maar nog altijd veel bezwaren tegen ondergrondse containers Avri

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Inwoners van acht gemeenten in Rivierenland moeten vanaf 1 juli de straat op om restafval weg te brengen, ook de inwoners bij wie nog geen ondergrondse container in de buurt staat. Veel inwoners zitten ondertussen nog vol in een bezwarenprocedure.

De afgelopen weken heeft de afvalverwijderaar Avri een eindsprint ingezet om te zorgen dat overal in het gebied ondergrondse containers komen te staan. Dat is vrijwel overal gelukt. Sommige containers staan maar deels ondergronds, vanwege de aanwezigheid van kabels en leidingen. Op een paar plekken zit de container nog niet onder de grond en moeten bewoners tijdelijk naar een andere locatie. Zij hebben daar een brief over gehad.

Honderden bezwaren

Ondertussen zijn er nog de bezwaren. Er zijn tot juni 475 bezwaarschriften ontvangen tegen de plaatsing van een ondergrondse container, waarvan een groot deel nog loopt. Inmiddels zijn 277 bezwaarschriften afgehandeld; slechts tien bezwaren zijn door de Avri gegrond verklaard.

Vanaf 1 juli wordt de restafvalcontainer niet meer geleegd. De grijze container die de inwoners hebben wordt een container voor plastic verpakkingen en drinkpakken. In het buitengebied en in de allerkleinste kernen haalt Avri het restafval nog wel aan huis op. 

Binnenstad: groen moet bij rest

Nu 1 juli met rasse schreden nadert, wordt steeds meer tot in detail duidelijk wat de nieuwe manier op bepaalde locaties voor gevolgen heeft. Zo raken de inwoners van de binnenstad van Zaltbommel hun groene kliko kwijt. Het scheiden wordt daar overboord gegooid; inwoners moeten het groente-, fruit- en tuinafval gewoon bij het restafval doen en naar de ondergrondse container brengen. Omdat zij daardoor meer afval storten, geldt voor hen een lager tarief. Per keer dat de klep van de container open gaat, betalen zij 80 cent in plaats één euro. 

Takken in zakjes van 30 liter?

Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks) stelde er tijdens de laatste raadsvergadering vragen over. Hij vraagt zich af hoe dit in de praktijk gaat werken, vooral voor mensen die een tuin hebben. ,,Moeten zij het gemaaide gras en de gesnoeide takken allemaal in zakjes van 30 liter gaan proppen?” Wethouder Willem Posthouwer denkt dat dit allemaal wel los loopt. ,,Wie veel tuinafval heeft, kan het altijd even zelf naar de milieustraat brengen.”