De eerste motorspuit van de vrijwillige brandweer Zaltbommel in 1926, op de De Virieusingel. Bij elkaar gespaard door de leden.
Volledig scherm
PREMIUM
De eerste motorspuit van de vrijwillige brandweer Zaltbommel in 1926, op de De Virieusingel. Bij elkaar gespaard door de leden. © Collectie Regionaal Archief Rivierenland

100 jaar vrijwillige brandweer Zaltbommel; ooit was het betalen om brandweerman te mogen zijn

ZALTBOMMEL - Dat er ooit zoiets bestond als brandweerdienstplicht, daar kan tegenwoordig bijna niemand zich iets bij voorstellen. Het werkte in ieder geval niet heel best. De brand in het klooster aan de Nieuwstraat in Zaltbommel in de herfst van 1921 werd zo slecht bestreden, dat het complete gebouw verloren ging. Dat was aanleiding om de vrijwillige brandweer op te richten. Op 16 november, een eeuw geleden, was de vereniging een feit.

  1. ‘Nog wereld te winnen met ruilverkaveling in de Bommelerwaard’
    PREMIUM

    ‘Nog wereld te winnen met ruilverka­ve­ling in de Bommeler­waard’

    ZALTBOMMEL - De verkaveling van landbouwgrond in de Bommelerwaard verloopt matig. En dat ondanks een forse grondwissel waar de afgelopen jaren aan is gewerkt. Er is volgens Rutger de Groot van Stichting Kavelruil Zuid-Holland nog een wereld te winnen. ,,Een agrarisch bedrijf in de Bommelerwaard heeft gemiddeld vijf tot zes stukken grond. Kort door de bocht is volgens hem een aantal tot drie percelen gangbaar. ,,In de Alblasserwaard is de situatie een stuk beter.”