Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Onderlangsweg in Zaltbommel bouwt Waterschap Rivierenland een aparte installatie voor het afvalwater van de glastuinbouw in de Bommelerwaard.
Volledig scherm
Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Onderlangsweg in Zaltbommel bouwt Waterschap Rivierenland een aparte installatie voor het afvalwater van de glastuinbouw in de Bommelerwaard. © Google Streetview

Aanleg tuinbouwriool voor Bommelerwaard gaat van start

ZALTBOMMEL - Een apart rioolstelsel met een eigen zuiveringsinstallatie voor de verwerking van het afvalwater van de glastuinbouw in de Bommelerwaard. De aanleg van dit bijzondere project begint op 20 april. 

Uniek in Nederland, zegt de gemeente Zaltbommel over de aanleg van een aparte riolering voor de glastuinbouw. Daar waar glastuinders elders in het land de inmiddels verplichte zuivering van het afvalwater op het eigen bedrijf moeten regelen, hebben partijen in de Bommelerwaard de krachten gebundeld. 

Centraal gezuiverd

Een apart buizenstelsel jaagt het vuile water uit de kassen straks naar een speciale installatie in Zaltbommel, waar het centraal gezuiverd wordt. 

De aanleg gaat op 20 april van start. De kosten van het netwerk worden voorgeschoten door de gemeente Zaltbommel en in de jaren daarna via de rioolheffing door de tuinders terugbetaald. De kosten bedragen ruim 5 miljoen euro, maar Zaltbommel ontvangt hiervoor 1,7 miljoen euro aan Europese subsidie. Waterschap Rivierenland betaalt de nieuwe zuiveringsinstallatie die aan de Onderlangsweg in Zaltbommel komt te staan. 

Tankauto

Het gezuiverde tuinbouwwater wordt vervolgens de Waal in gepompt. Tuinders die niet op het leidingnetwerk worden aangesloten, kunnen hun afvalwater met een tankauto naar Zaltbommel brengen en het daar laten verwerken.  

De start van de werkzaamheden is volgende week in de Mertstraat in Zuilichem. Het verkeer kan daar enige hinder van ondervinden. Bij de uitvoering wordt rekening gehouden met de corona-richtlijnen van RIVM en de Rijksoverheid. In totaal gaat er 35 kilometer aan rioolleiding de grond in. 

Als alles volgens plan verloopt, stuwen eind dit jaar ruim 50 pompen het water uit 250 hectare aan kassen, richting Zaltbommel. 

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.