Volledig scherm
De Waalbandijk in Haaften, met aan de ene kant de eerste huizen van het dorp en aan de andere kant het buitendijkse bedrijventerrein. © Google Streetview

Advies: verzwaar huidige dijk bij Haaften, want nieuwe dijk is te duur

HAAFTEN - Het is een wens van veel Haaftenaren: verleg de dijk bij bedrijventerrein Kerkewaard. Maar dat gaat niet gebeuren.

Er komt geen nieuwe dijk pal tegen de overnachtingshaven aan bij bedrijventerrein Kerkewaard in Haaften. De Graaf Reinald Alliantie, de projectgroep voor de aanpak van de Waaldijk tussen Waardenburg en Gorinchem, kiest voor versterking van de huidige dijk, een stuk landinwaarts. Dat advies is naar waterschap Rivierenland gestuurd.

Een belangrijke reden voor de keuze voor versterking van de bestaande dijk is dat een nieuwe waterkering langs de overnachtingshaven in Haaften 8 miljoen euro duurder uitvalt.

Bedrijventerrein

Voor de Kerkewaard, het bedrijventerrein aan de oostzijde van Haaften met logistiek bedrijf Van Uden als belangrijkste gebruiker, zijn drie mogelijkheden onderzocht. Het alternatief om de dijk midden over het bedrijventerrein via de Hertog Karelweg te laten lopen, viel al snel af. Dit is technisch ingewikkeld en duur, omdat dat zou betekenen dat er op die weg coupures (afsluitbare poorten) moesten komen om de weg bij extreem hoogwater af te kunnen sluiten. 

Ruimte voor meer groen

Inwoners die hebben meegepraat over de aanpak hebben een sterke voorkeur voor een nieuwe dijk bij de overnachtingshaven. Zo’n nieuwe dijk, op de plek van de huidige lage zomerkade, zou de bedrijfsgebouwen wat afschermen en ruimte bieden voor meer recreatie.  Maar na veel wikken en wegen kiest de Graaf Reinald Alliantie toch voor versterking van de huidige dijk. Die oplossing is 8 miljoen euro goedkoper en bij de herinrichting zou er ook ruimte zijn voor meer groen.

Voor versterking van de bestaande dijk hoeven geen woningen of bedrijven te wijken, er is ruimte genoeg om de dijk aan de landzijde te versterken. Het klinkt gek dat de dijk achter bedrijventerrein Kerkewaard ligt, maar de Kerkewaard ligt hoog. De kans op overstroming daarvan is berekend op eens in de 125 jaar.