De nieuwe rondweg bij Nieuwaal begint op de kruising Jacob Ekelmansstraat-Hogeweg en loopt via de weilanden in de richting van de Beemstraat. Langs het hele stuk zijn bomen ingetekend.
Volledig scherm
De nieuwe rondweg bij Nieuwaal begint op de kruising Jacob Ekelmansstraat-Hogeweg en loopt via de weilanden in de richting van de Beemstraat. Langs het hele stuk zijn bomen ingetekend. © Provincie Gelderland

Alle grond is in bezit: rondweg Nieuwaal kan er komen

Na stevige onderhandelingen is ook het laatste stuk grond dat nodig is voor de rondweg  om het dorp Nieuwaal door de gemeente Zaltbommel bemachtigd. Die weg moet ervoor zorgen dat vrachtwagens van tuinders in de toekomst niet meer door het dorp rijden. 

,,We hopen dat we volgend jaar het nieuwe asfalt van de rondweg kunnen draaien", meldt wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel verheugd. Hij is blij dat hij ook het laatste stuk grond dat daarvoor nodig is, in bezit heeft. Dat ging namelijk niet vanzelf, maar kwam tot stand na pittige gesprekken. ,,Ik ben blij dat we eruit zijn gekomen", zegt Van Leeuwen.

Die laatste onderhandelingen waren met de eigenaar van Jan Stappershoef auto's, een bedrijf dat volgens de wethouder al geruime tijd illegaal aan de Jacob Ekelmansstraat zit. Voor de rondweg is een deel van zijn grond nodig, maar hij wilde dat niet zomaar afstaan. Uiteindelijk is nu met hem afgesproken dat hij voor tien jaar een vergunning voor zijn bedrijf krijgt. 

De rondweg loopt straks vanaf een nieuwe rotonde in de Van Heemstraweg ter hoogte van de Startstraat via de Jacob Ekelmansstraat naar de kruising met de Hogeweg. Daar komt  een nieuw stuk dat door de weilanden richting de Beemstraat loopt. 

Om verkeer van en naar de tuinbouwbedrijven te leiden komt er als het aan de provincie Gelderland ligt een rotonde op de N322 ter hoogte  van de Startstraat bij Nieuwaal.
Volledig scherm
Om verkeer van en naar de tuinbouwbedrijven te leiden komt er als het aan de provincie Gelderland ligt een rotonde op de N322 ter hoogte van de Startstraat bij Nieuwaal. © Provincie Gelderland