Volledig scherm
Kasteel Ammersoyen in het stripboek over de geschiedenis van Gelderland. © Danker Jan Oreel

Ammersoyen en Maarten van Rossem in stripboek over geschiedenis van Gelderland

AMMERZODEN - Kasteel Ammersoyen is te zien in een nieuw stripboek dat de geschiedenis van Gelderland meer bekendheid moet gaan geven. Striptekenaar Danker Jan Oreel beeldt in Ridders van Gelre, ons verloren hertogdom  ook de beruchte Gelderse legerleider Maarten van Rossem af in zijn stadskasteel in Zaltbommel.  

Quote

Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom, net als Schotland en Catalonië

René Arendsen, Historicus

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is geschreven historicus René Arendsen, een van de twee presentatoren van het geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland.  ,,Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom, net als Schotland en Catalonië. Overal zie je de sporen van het verloren hertogdom terug.” Hij en medepresentator Bas Steman zijn de hoofdpersonen in het boek.

De Gelderse commissaris John Berends krijgt 3 mei het eerste exemplaar. Het boek verschijnt ook in het Duits, omdat een deel van Gelre in Duitsland lag. 

Spel

De Stichting Cultuur- en Ergoedlab is opgericht om het stripboek mogelijk te maken. Directeur Bibi Bodegom: ,,We hopen met deze strip het prachtige verhaal van de Gelderse geschiedenis meer bekendheid te geven. Naast het stripverhaal hebben we een spel over de Gelderse geschiedenis ontwikkeld dat we met Duitse en Nederlandse kinderen hebben gespeeld.”

Aan het project is ook meegewerkt door Geldersch Landschap & Kasteelen (eigenaar van Ammersoyen) en Erfgoed Gelderland.