‘Amsterdam heeft de bekendste, Zaltbommel de mooiste wallen’

VIDEOZALTBOMMEL - Honderden mensen hebben zaterdag in het kader van Open Monumentendag de opgeknapte stadswallen van Zaltbommel bezocht. Een deel van de bastions of bolwerken; de voormalige verdedigingslinie van de stad, is inmiddels opgeknapt.

,,De stadswallen zijn een bijzondere plek in Zaltbommel”, aldus wethouder Gijs van Leeuwen tijdens zijn openingswoordje. ,,Je loopt midden door de stad, maar je merkt het niet. Het is een parel; niet alleen voor Zaltbommel, maar voor heel Nederland. Ik zeg altijd: Amsterdam heeft de bekendste wallen. In Zaltbommel hebben we de mooiste wallen.”

Zaltbommel telt zeven wallen of bolwerken. Dat zijn het Oranjebolwerk, Hohenlohebolwerk, Hoge Singelbolwerk, Ravelijnbolwerk, Bolwerk de Kat, Beerebolwerk en Lage Singelbolwerk. Op die laatste stadswal valt de muziektent omgeven door water op.

Tijdens Open Monumentendag trad in die opgeknapte muziekkiosk voor het eerst na tientallen jaren ‘Harmonie Generaal Karel van der Heijden’ of te wel ‘De Karel’ weer op. De toeschouwers zitten om de muziektent op een soort tribunes van gras.”

,,Ik ben hier nog nooit geweest”, zegt dirigent Alphons van Stenis van ‘De Karel’. ,,Wat me opvalt is de fantastische akoestiek tussen de bomen. Na lange tijd de eerste keer, maar als het aan mij ligt zeker niet de laatste keer.”

,,Voor mij is dit een wondertje. Dat ik dit nog mag meemaken”, zegt Hemmy van Eck (89) die jarenlang hoorn speelde bij ‘De Karel’. ,,Ik was hier twee jaar geleden nog. Die puinhoop van struiken en overwoekerend groen rondom de oude muziektent wil ik nooit meer zien. Het is vandaag genieten geblazen.”

Volledig scherm
Open Monumentendag in Zaltbommel. De Karel speelt in de muziekkiosk. © Peter de Bruijn