Volledig scherm
Het hoge water bij de Hemelrijkse Waard nabij Oijen, gefotografeerd vanuit het vliegtuig van waterschap Aa en Maas. Inzet: de waarschuwing in de weerapp van Android-telefoons. © Waterschap Aa en Maar / Screenshot

App waarschuwt voor overstroming in Brabant: geen zorgen, maar er komt wel hoogwater

ZALTBOMMEL - Niemand zal in paniek zijn geraakt, maar een bericht op de weer-app van Android-telefoons zorgt toch zeker voor opgetrokken wenkbrauwen. De app geeft de laatste dagen een waarschuwing voor mogelijke overstroming in Brabant en Gelderland. Er is zeker geen reden voor paniek, hoogwater is gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Maar er worden wel maatregelen genomen.

Het water in de Waal en Maas staat de laatste dagen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. In de Maas komt dat door flinke neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk. Op het hoogtepunt, woensdagochtend, stroomde er ongeveer twee keer meer water door de Maas dan gebruikelijk. Hoewel dat pijl hier alweer zakt, stijgt het water in de Waal de komende dagen nog wel. Rijkswaterstaat heeft daarom code geel afgegeven. 

Volledig scherm
Het trekpontje in De Zandmeren in Kerkdriel is tijdelijk uit de vaart. © Gemeente Maasdriel

De gemeente Zaltbommel gaat er vanuit dat vrijdag een aantal parkeerplaatsen langs de Waal onderloopt. Automobilisten doen er volgens de gemeente dan ook goed aan om niet aan de Havendijk en de Rotterdamse Bol te parkeren. Dat geldt waarschijnlijk ook voor die aan de Veerweg, die al afgesloten was voor werkzaamheden. Mogelijk blijft die om het hoogwater wat langer dicht. 

In Maasdriel is het trekpontje van De Zandmeren tijdelijk uit de vaart genomen. 

Uiterwaarden afgesloten

De dijken staan volgens Waterschap Rivierenland nauwelijks onder druk. Maar voor de zekerheid laat het de uiterwaarden langs de Waal en de Rijn gecontroleerd vollopen. Die gebieden zijn er speciaal om overtollig water op te vangen. Natuurgebieden als de Gelderse Poort bij Nijmegen gaan daarom dicht. In Nijmegen wordt dit weekend mogelijk ook een deel van de Waalkade afgesloten. 

Vee dat in de uiterwaarde stond, wordt naar hogergelegen gebied gebracht. Zo zijn de Koninkpaarden en Rode Geuzen uit het Munnikenland bij Woudrichem gelokt. Andere dieren, als de ree, haas en das, zorgen er zelf voor dat ze hoger gebied opzoeken. Dat lukt volgens Staatsbosbeheer echter alleen als ze niet gestoord worden. Daarom wordt een aantal uiterwaarden afgesloten. 

Volledig scherm
Rode Geuzen zijn naar hoger gelegen gedeelten gebracht. © Ricardo Smit

In de Maas valt het mee

Mensen die langs de Maas wonen, hoeven zich naar het er nu uit ziet geen zorgen meer te maken. Woensdagochtend werd het hoogste punt gemeten, met 1.730 kubieke meter water per seconde. Dat daalt waarschijnlijk tot 800 kubieke meter per seconde op zaterdagavond. Waterschap Aa en Maas verwacht hier geen problemen meer, zegt een woordvoerder na een vlucht met een controlevliegtuigje over het gebied