Volledig scherm
Appelpop in 2017. © Foto Raphael Drent

Appelpop gaat voor vernieuwing: ‘Het streven is meer beleven’

TIEL - Het festivalterrein van Appelpop gaat er heel anders uitzien dan voorheen: meer overkappingen bij de podia, meer ‘zitjes’ en na 28 jaar louter livemuziek nu ook een serie belevings-acts, waaronder Tante Joke Karaoke.

Appelpopwil met tijd en trends meegaan en richt de pijlers daarom dit jaar vooral op ‘sfeer en beleving’. Programmeur Martijn van Kuilenburg: ,,Na de 27e editie in 2018 staken we de koppen bijeen. Het was hartstikke goed gegaan, maar was het niet tijd voor wat anders? Ja, maar wat dan?”

Thema-hoek

Quote

Appelpop wordt nu niet ineens de Parade: het is en blijft een popfesti­val

Roderick Udo

Het antwoord: meer beleving. ,,Het gebied bij podium drie gaat een soort thema-hoek worden. Het massale podium van voorheen  wordt kleiner. Naast bands gaan we hier ook thema-achtige dingen uitproberen. Zoals de Grote VrijMiBo Show, waarbij de band Passengers speelt en aansluitend Bitterbal FM draait. Ook is er het Singlefeestje: voor het podium komen bakken met (maxi)singles te staan, waar mensen een leuk plaatje uit kunnen vissen, die vervolgens door een dj wordt gedraaid. En dan Tante Joke Karaoke Band: bezoekers mogen hierbij on stage onder begeleiding van een live band zelf zingen. Allemaal dingen om publiek te laten participeren tijdens Appelpop.”

,,Het streven is meer beleven en met dit soort activiteiten gaan we mee met de trends die je op andere festivals en in de clubs ziet”, vult medeprogrammeur Roderick Udo aan. ,,We hebben goed gekeken wat daar aanslaat en geluisterd naar feedback op de social media en beleving en sfeer worden steeds belangrijker. Toch,  Appelpop wordt nu niet ineens de Parade: het is en blijft een popfestival.”

Veel meer zitgelegenheid

Volledig scherm
Waylon op Appelpop 2018. © Harold Schuil/DG

Ook  de ‘food-route’ - voorheen één lange slinger op de Waalstraat - wordt anders. Er komen langs de stadsmuur nog wel wat foodtrucks , maar ze bevinden zich straks ook elders op het terrein. In de voormalige slinger komen nu ook ‘belevings-activiteiten’, zoals een Silent Disco. ,,Behalve op meer plaatsen komt er ook meer aanbod van food én veel meer zitgelegenheid”, vervolgt Van Kuilenburg. ,,Een aantal  zitjes wordt ook overdekt door een  tent zonder zijkanten.”

Overkapping is voor de organisatie van het Tielse festival een belangrijk onderwerp. Het weer is nooit te voorspellen, maar als het regent, regent het een stuk harder, is het idee van de organisatie. Voorzitter Kees van Keulen: ,,Buien zijn tegenwoordig veel intenser. En we willen onze bezoekers niet alleen fêteren, maar ook kunnen laten schuilen bij slecht weer. Het tweede podium komt nu in een tent van 40 bij 70 meter te staan en ook het derde podium krijgt overkapping: een shelter van 25 bij 35 meter.”

Programma Appelpop 2019 voor 13 en 14 september is compleet

TIEL - De muzikale invulling voor Appelpop 2019 is rond. In het totaal spelen op 13 en 14 september op drie overdekte podia aan de Tielse Waalkade 25 bands, waaronder de nog niet eerder bekend gemaakte Britse band TBC, zangeres Merol, punkgroep Tape Toy, garagerockband Mozes and The Firstborn en Kuenta.

Kuenta is een zomers klinkende formatie met een mix van Afro-Caribische muziek en Europese dance op het repertoire.

Belevingsacts

Nieuw dit jaar is een serie ‘beleving-acts’ op Rabo Stage, waaronder De Grote VrijMiBo Show waar Appelpop 13 september om 17.00 uur mee opent: een uur eerder dan bezoekers gewend zijn, want voorheen ging het festivalterrein steevast om 18.00 uur open.

28ste editie

Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat Within Temptation, De Staat, Kraantje Pappie, Douwe Bob, Danny Vera, Racoon, Ilse DeLange, Nielson, Navarone en Rowwen Hèze naar Tiel komen. Ook Maan, Son Mieux, Davina Michelle, Suzan & Freek, Indian Askin, Thomas Azier, Muyayo Rif, Eut, Deposit en Rondé zijn de 28ste Appelpopeditie van de partij.

Een tent over het tweede podium nog een heel andere reden. Van Kuilenburg: ,,Het open air podium was prachtig , maar wel heel groot. Juist dat was voor kleinere acts soms intimiderend. Een tent zorgt voor veel meer intimiteit.”