Volledig scherm
De fuik werd aangetroffen bij opgravingen aan de Duitse Weistraat © BAAC Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie.

Archeologen vinden middeleeuwse fuik bij opgraving in Kerkdriel

KERKDRIEL De vondst van een goed bewaarde visfuik aan de Duitse Weistraat is een aangename verrassing voor de archeologen die in Kerkdriel onderzoek doen naar sporen van een voorburcht van een mottekasteel. 

De vondst is gedaan op een van de laatste opgravingsdagen. BAAC Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie, graaft sinds 2 september aan de Duitse Weistraat. Tot nu toe zijn vooral aardewerk en botresten van dieren aangetroffen. Ook zijn houten palen aangetroffen van twee bruggen over de gracht naar de voorburcht en de hoofdburcht. Nader onderzoek naar deze palen kan duidelijk maken wanneer de bruggen zijn aangelegd en daarmee nagenoeg exact duidelijk maken uit welke periode het mottekasteel stamt.

Bijzondere vondst

De visfuik van twijgen is 120 bij 50 centimeter is een bijzondere vondst. In Nederland is nog maar een aantal fuiken uit deze periode gevonden. 

Op advies van de regioarcheoloog Huib Jan van Oort gaat de gemeente Maasdriel de fuik laten lichten en conserveren. De fuik kan informatie prijsgeven over de gebruikte technieken en materialen. 

  1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
    PREMIUM

    In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

    ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.