Volledig scherm
Het dumpen van afval naast in plaats van in de (betaalde) container komt volgens Avri nog steeds voor, maar neemt wel af. © Brigit Groeneveld/BD

Avri: ‘minder vuilniszakken naast ondergrondse containers’

ZALTBOMMEL - Het aantal keren dat mensen een vuilniszak niet in een ondergrondse container gooien maar ernaast zetten, neemt af. Dat constateert Avri, nu de nieuwe manier van inzamelen ruim twee maanden draait. 

Sinds 1 juli wordt groenafval, plastic en papier in de gemeenten en het rivierengebied nog aan huis opgehaald, maar moeten mensen hun restafval zelf naar een ondergrondse container brengen. Iedere keer dat zij de klep open doen, moeten ze één euro betalen. Bij de invoering van het systeem bestond bij velen de vrees voor afvaldumping. 

Uit cijfers van Avri blijkt dat dit inderdaad voorkomt. In de maand juli maar liefst 525 keer. Dat komt waarschijnlijk ook omdat toen nog niet alle containers goed functioneerden. Inmiddels zijn die problemen opgelost. In augustus trof de Avri aanzienlijk minder ‘illegale’ vuilnis aan: 245 zakken. ,,We verwachten dat dit de komende maand minder wordt", aldus een woordvoerster van Avri. 

Minder restafval

De nieuwe manier van afvalinzameling begint al te wennen, maar soms gaat er nog wel iets fout. ,,Er zijn bijvoorbeeld veel routes veranderd voor het ophalen van plastic, gft-afval en papier", legt Avri uit.  ,,Onze medewerkers slaan daarom per ongeluk wel eens een straat over. Daar gaan we dan zo snel mogelijk langs.”

De nieuwe manier van inzamelen is bedoeld om de hoeveel restafval te verminderen. ,,Avri constateert dat het lijkt te werken, maar kan nu nog geen harde conclusies trekken omdat de zomervakantie ook invloed op de hoeveelheid afval heeft gehad. ,,In oktober kunnen we goed zien of de dalende trend zich voortzet. Het doel is om in 2020 slechts 75 kg restafval per inwoner per jaar over te houden.”