Volledig scherm
PREMIUM
© Eveline Van Elk

‘Avri? Zakkenvullers!’ Alle feiten en fabels na de ophef over het afvaltarief

GELDERMALSEN - Deze week heeft Avri definitief de hogere tarieven voor het nieuwe inzamelsysteem voor afval vastgesteld. De boze reacties zijn niet van de lucht. Terecht? Een aantal feiten en fabels op een rijtje.

Het zijn oplichters die ons almaar meer laten betalen!

Dat is deels waar, tenminste, dat meer betalen. Dat laten de cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) zien. Vanaf 2016 stijgt de gemiddelde afvalstoffenheffing in Rivierenland. Gemiddeld betaalde een meerpersoons huishouden in de regio in 2015 190 euro aan het verwijderen van afval. In 2018 is dat 215 euro. Daar moet dan wel bij aangetekend worden dat daar een grote daling van de tarieven aan vooraf ging. In 2010 betaalde een meerpersoonshuishouden in de regio nog 280 euro. Het huidige tarief is dus nog altijd 23 procent lager dan dat van acht jaar geleden. 

En toch is het veel te duur!

Het kan zeker goedkoper. Zo betaalt een meerpersoonshuishouden in Nijmegen dit jaar slechts 34 euro. Dit komt wél door een politieke keuze die gekoppeld was aan een verhoging van de ozb, dus de inwoners betalen daar alsnog. Het kan ook een stuk duurder. Zo betalen de huishoudens van Enkhuizen 395 euro. Gemiddeld is het tarief voor meerpersoonshuishoudens in Nederland 253 euro. Rivierenland zit met de 215 euro dus aan de lage kant.