Volledig scherm
De verhoogde balustrade van het koor in de St.-Martinuskerk in Velddriel. Er is alleen nog een likje verf nodig. © Truus Peters

Balustrade kerk Velddriel is nu 37 centimeter hoger

VELDDRIEL - Het is maar 37 centimeter, maar het maakt volgens de wet het verschil tussen gevaarlijk en veilig. En dus is de balustrade in de St.-Martinuskerk Velddriel een stukje hoger geworden, zodat er niemand overheen kan kukelen. Niet dat dat ooit gebeurd is, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Sinds de opbouw van de Velddrielse kerk na de Tweede Wereldoorlog was de balustrade van het koor 73 centimeter hoog. En dat vond de controleur die onlangs de kerkgebouwen van de parochie Franciscus Bommelerwaard bezocht te laag. Volgens de huidige richtlijnen is 110 centimeter nodig. Het was kiezen of delen: het hek verhogen of het koor helemaal afsluiten. 

En dus ging de echte vakman Willy Peters weken lang aan de slag met hulp van vrijwilliger Jo van den Dungen. Het resultaat is inmiddels in de kerk te zien. Bovenop de oude balustrade is een nieuw stuk gemaakt. In een andere stijl, maar toch passend. Het enige wat nu nog moet gebeuren is een likje verf om er één geheel van te maken.