Volledig scherm
Het bouwterrein van DHL in Zaltbommel. © Roel van der Aa

Bedrijven op Wildeman Zaltbommel gaan warmte delen

ZALTBOMMEL - Bedrijventerrein Wildeman I in Zaltbommel krijgt een warmtenet. Dat betekent dat de warmte die het ene bedrijf ‘over’ heeft, gebruikt kan worden door een ander bedrijf.

Het nieuwe distributiecentrum van DHL op bedrijventerrein Wildeman I in Zaltbommel is nog een inbouw, maar een belangrijke deal met de nieuwe buren is al gesloten. DHL gaat gebruik maken van de warmte die het bedrijf Hitachi over heeft. ,,Op die manier laten we geen warmte verloren gaan”, legt de Zaltbommelse wethouder Willem Posthouwer uit.

Want Hitachi produceert meer warmte dan het zelf nodig heeft. En dat geldt voor meer bedrijven op de Wildeman. Denk bijvoorbeeld aan metaalgieterij Van Voorden. Door het aanleggen van zo’n warmtenet, wordt het mogelijk om deze energie te transporteren naar plekken waar het wél nodig is.

Subsidie

Volgens de Zaltbommelse wethouder Kees Zondag, die over het geld gaat, kan het project rekenen op subsidie van de provincie Gelderland. ,,Het duurt alleen nog even voordat dit geld daadwerkelijk wordt uitgekeerd. Daarom schieten wij het even voor. Dan kan de aanleg van de verbinding meteen met de bouw van DHL worden meegenomen. Zodra de provincie met de subsidie over de brug komt, krijgen wij dat geld weer terug.”

De aanleg van een warmtenet past in de ambities van het parkmanagement van De Wildeman. Dat is op het gebied van duurzaamheid ambitieus: in 2020 wil het bedrijventerrein C02-neutraal zijn. Naast de aanleg van een warmtenet staat ook een forse uitbreiding van zonnepanelen op de rol. Van de 200.000 vierkante meter bedrijfs-dak  is nu nog maar 22.000 vierkante meter voorzien van zonnepanelen. 

Groen

Het nieuwe 90.000 vierkante meter grote distributiecentrum van DHL begint inmiddels vorm te krijgen. Vanaf najaar 2019 worden hier door 350 medewerkers een half miljoen pakketten per dag verwerkt. Deze komen uit Nederland, Amerika, Duitsland en China. DHL wil de groenste bezorger van Nederland worden. Zo heeft het nieuwe distributiecentrum geen gasaansluiting en komt het dak vol met zonnepanelen te liggen. Ook schakelt het bedrijf in etappes over op elektrische  bestelauto's. 

  1. Hennepkwekerij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd
    PREMIUM

    Hennepkwe­ke­rij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd

    ARNHEM/BRUCHEM - Een 61-jarige vrouw uit Bruchem en haar 33-jarige huurder hangt een werkstraf van 60 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand boven het hoofd omdat zij worden verdacht van het runnen van een hennepkwekerij. Mogelijk moeten zij ook meer dan vijftigduizend euro aan illegaal gemaakte winst terugbetalen. Zo hoorden de verdachten deze week tegen zich eisen voor de rechtbank in Arnhem.