Volledig scherm
Knaagsporen van een bever. Deze foto is niet op de stadswallen gemaakt, maar langs de Waal. © Milan Rinck

Bever ‘bestormt’ vesting Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Bevers laten zich steeds vaker in de bewoonde wereld zien. De grote knager heeft inmiddels ook de stadswallen rondom de oude binnenstad van Zaltbommel bereikt. 

De gemeente Zaltbommel meldt in de maandelijkse nieuwsbrief over de restauratie van de groene stadswallen dat de bever is gesignaleerd in de gracht. Ook zijn knaagsporen gevonden en op twee plaatsen bouwen de dieren inmiddels aan een burcht. 

Spannend

Samen met een ecoloog houdt de gemeente rondom de vesting nu de vinger aan de pols. ‘We brengen goed in kaart wat er gebeurt. We monitoren hun gedrag, trekken geen voorbarige conclusies en we gaan met deskundigen om de tafel om open van gedachten te wisselen. Maar we vinden het wel spannend wat er gebeurt’, staat in de nieuwsbrief. 

Dat laatste is begrijpelijk. Vorig jaar is Zaltbommel gestart met de restauratie van de stadswallen. Het park dat op dit vestingwerk ligt, wordt weer zoals de Bommelse landschapsarchitect François de Virieu het in 1834 bedacht heeft. De restauratie gaat een kleine tien jaar duren en kost miljoenen. Zaltbommel is zuinig en trots op dit Rijksmonument. 

Limburg schiet ze dood

De bever was uitgestorven in Nederland maar werd in 1988 opnieuw uitgezet. Na een moeizame start gaat het nu uitstekend met de beverpopulatie. Zo goed, dat de bever zich ook wel eens op minder handige plekken vestigt. Tot op heden lukt het op de meeste plaatsen om de dieren dan te verplaatsen. 

Maar de provincie Limburg, waar naar schatting 1000 bevers wonen, is sinds enkele jaren overgestapt op meer drastische maatregelen. Daar vormen de knagers een bedreiging voor de watersystemen. Bovendien jagen ze de waterschappen, die de schade van de bevers steeds weer moeten herstellen, op enorme kosten. Omdat er geen plekken meer zijn waar gevangen bevers kunnen worden uitgezet, worden ze doodgeschoten. Het gaat om enkele tientallen dieren per jaar.