Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Bezwaren leiden niet tot aanpassing afvalplannen Avri

GELDERMALSEN - De inwoners van alle tien Avri-gemeenten krijgen vanaf 2019 gewoon zoals gepland een ander afvalsysteem. Het bestuur van de regionale dienst ziet in de ruim achthonderd bezwaren die tegen de plannen zijn ingediend geen argumenten om dat beleid te wijzigen.

Met het systeem van 'omgekeerd inzamelen' worden alleen herbruikbare grondstoffen aan huis opgehaald. De meeste inwoners moeten restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt brengen. Dit moet de hoeveelheid restafval sterk verminderen. Met name vanwege de sterke verhoging van de tarieven voor restafval is veel ophef ontstaan over het nieuwe systeem. Bezwaarmakers vrezen extra zwerfvuil en dumpingen. Het zou bovendien onvriendelijk zijn voor inwoners die niet goed ter been zijn. De reacties en antwoorden zijn verzameld op de website van Avri.

Volgens Avri is bij het maken van de nieuwe aanpak al rekening gehouden met deze zorgen.Er worden individueel oplossingen bedacht voor mensen die het vuil niet zelf weg kunnen brengen. Ook wordt scherp gelet op vervuiling rond de containres. De organisatie onderzoekt nog hoe luiers en incontinentiemateriaal apart kunnen worden ingezameld. Er wordt nog eens naar de verdeling van de tarieven gekeken, maar het gemiddelde totale tarief blijft hetzelfde.