Volledig scherm
De plas in recreatiegebied 't Gelre's End die in Hedel bekend staat als de Soepkom. © Bertjan Kers/BD

Bij de Soepkom in Hedel kan van alles, maar een zwemplas is het niet

HEDEL - De Soepkom bij dorpshuis Gelre’s End in Hedel kan aantrekkelijk worden voor wandelaars en sporters, een mooi recreatiegebied is goed mogelijk. Alleen een zwemplas gaat de put langs de Maas niet worden. 

De waterkwaliteit van de Soepkom, zoals de plas in de volksmond heet, is niet constant genoeg. Het water is te vaak te vuil om er officieel zwemwater te maken. Ingrepen om daar verbetering in te brengen, zouden te veel geld kosten. Bovendien is de plas te klein.

Regelmatige controle

Quote

We gaan de kwaliteit van het water zelf controle­ren

Erik van Hoften, wethouder Maasdriel

De status ‘officieel zwemwater’ is nodig om de plas te laten vallen onder het zwemwater dat regulier wordt gecontroleerd door de provincie Gelderland. Enkele voorbeelden daarvan in de Bommelerwaard zijn De Neswaarden in Aalst en De Zandmeren in Kerkdriel. De provincie checkt de kwaliteit van het water en trekt aan de bel als er bijvoorbeeld blauwalg wordt geconstateerd.

Niet dat er een bord ‘verboden te zwemmen’ bij de Soepkom zal komen te staan, benadrukt wethouder Erik van Hoften. ,,We gaan de kwaliteit van het water zelf controleren. We hebben er al eens een strandje aangelegd door er een paar kuub zand te storten. Dat strandje zullen we in het seizoen bijhouden.”

IJsbaantje geen optie

De Soepkom geschikt maken als ijsbaantje is volgens Van Hoften ook geen optie. ,,Vanwege de open verbinding met de Maas heb je er te maken met stijgend en zakkend water. Dat laatste maakt het ijs er niet veiliger op.”

Quote

Van de sporttoe­stel­len maken bezoekers dankbaar gebruik, mede dankzij de buurtsport­coach

Erik van Hoften, wethouder Maasdriel

Verder is er volgens Van Hoften eigenlijk alles mogelijk rond de plas. ,,Er zijn vorig jaar al fitnesstoestellen geplaatst en recent ook nog enkele speeltoestellen. Daar maken bezoekers dankbaar gebruik van, mede dankzij de buurtsportcoach. Die heeft de sportvoorzieningen met succes onder de aandacht gebracht bij de inwoners van Hedel.” 

Recreatiegebied Gelre's End

Het gebied tussen het dorpshuis van Hedel en de Maas, de omgeving van de Soepkom inclusief de jachthaven van ‘t Stikske, heet eigenlijk Recreatiegebied ‘t Gelre’s End. ,,We willen rond de plas een recreatieve route aanleggen. Daar wil we samen met watersportvereniging ‘t Stik en jeu de boulesvereniging Hatalle werk van maken en samen nadenken hoe we het gebied vorm gaan geven. In de eerste helft van 2020 moet er een plan liggen.”

Opdracht uitgevoerd

Als het plan er ligt, heeft Van Hoften de opdracht uitgevoerd die de raad drie jaar terug heeft gegeven. Alleen een blijvende oplossing voor de waterkwaliteit blijkt niet mogelijk.