Volledig scherm
De drie prijswinnaars in het kleine mandje van de ballon. Van links naar rechts: Kees Ravensbergen, Arjen Kok, Theo van Goch. © Bas Moerman

Bijenfans zweven ademloos boven de Bommelerwaard

HEDEL - Een originele prijs voor drie winnaars van een fotowedstrijd rond het thema bijen: een ballonvaart. Vrijdagavond mochten ze een uurtje zweven als een bij, en uw verslaggever zweefde mee.

Met het sissende geluid van de brander stijgt de ballon langzaam op vanaf een bedrijventerrein aan de rand van Culemborg. De lage avondzon zorgt voor lange schaduwen en al snel veranderen stad en platteland in een stukje Madurodam.

Gestaag

De wind is noord, dus glijden we gestaag richting Bommelerwaard. Medereizigers in het wat krappe mandje zijn piloot Roy Gommers en de drie prijswinnaars: aardbeienteler Arjen Kok uit Zwaagdijk, golfbaanbeheerder Kees Ravensbergen uit Nieuwkoop en melkveehouder Theo van Goch uit Hedel. Eén passie heeft het drietal gemeen: de bij. 

Zo doet Kok een proef hoe je nuttige insecten als bijen en hommels, die al decennialang in de kasteelt worden gebruikt, ook in de buitenteelt kunt inzetten zonder dat ze wegvliegen. Ravensbergen zaaide bloemen en plaatste nestelgelegenheden op 'zijn' golfbaan en Van Goch is actief veldmedewerker van De Capreton, een vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de regio.

Betrokkenheid

De laatste jaren is de club druk met het bouwen en plaatsen van bijenhotels, het inzaaien van bloeiende akkerranden en educatieve activiteiten. Vanuit hun gemeenschappelijke betrokkenheid zijn de drie aangesloten bij het project Bee Deals, initiator van de wedstrijd. Doel van het landelijke project is de leefomgeving van bijen te verbeteren. Aangeslotenen nemen bijvriendelijke maatregelen, door henzelf gefinancierd.

Het zijn onder meer gemeenten, waterschappen, bedrijven en organisaties. Ook Zaltbommel, Maasdriel en Waterschap Rivierenland zijn van de partij. Bee Deals wordt aangestuurd door het Centrum voor Landbouw en Milieu, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau in Culemborg.