Volledig scherm
De Groot Fresh Group in Hedel © Jan Zandee

‘Blunder justitie heeft geen gevolgen voor afpersingszaak De Groot’

HEDEL - De strafzaak tegen drie verdachten die worden verdacht van het afpersen van de eigenaren van fruithandel De Groot heeft niets te lijden onder de blunder van justitie die deze week aan het licht kwam. Dat stelt strafrechtdeskundige Theo de Roos. ,,Dit gaat geen enkele invloed hebben op de zaak.”

Hoe zat het ook alweer? Maandag moest het OM diep door het stof. De reden:  een lijst met namen van medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel belandde in de handen van verdachten die met liquidatie van diezelfde personeelsleden dreigden. 

De zaak begon eind mei, toen eigenaren van het bedrijf bedreigende sms’jes ontvingen van criminelen die hen verantwoordelijk hielden voor het verliezen van een lading coke. Twee van de drie verdachten zitten al sinds de zomer vast. De behandeling van de zaak gaat op 2 december verder. 

Quote

Dit schaadt de verdachten niet, maar ze hebben er ook op geen enkele manier baat bij

Theo de Roos, Strafrechtdeskundige

Verdachten niet geraakt door miskleun

De Roos zegt dat het anders zou zijn wanneer een van de verdachten geraakt zou worden door de miskleun van justitie. ,,Maar dat is absoluut niet het geval. Dit schaadt hen niet, maar ze hebben er ook op geen enkele manier baat bij.” De strafrechtdeskundige kan zich geen vergelijkbare ‘OM-blunder’ uit het verleden herinneren. ,,Dit is een kwestie voor intern onderzoek die eigenlijk niet zonder gevolgen blijven.”

Advocaten hebben goed gehandeld

Volgens de emeritus hoogleraar strafrecht van de Tilburg University hebben de advocaten van de verdachten goed gehandeld. Je zou je nog voor kunnen stellen dat zij de personeelslijsten hadden moeten zien vóórdat zij het strafdossier met hun cliënten deelden. Maar dat is niet hun rol, zegt De Roos. ,,Als ze het vooraf wél hadden gezien kun je je natuurlijk afvragen of het ethisch verantwoord is om gegevens door te spelen die andere betrokkenen mogelijk in gevaar kunnen brengen. Dit zijn de grensgevallen.”

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Riviereland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.