Volledig scherm
De badeendjesrace in Zaltbommel bracht ruim 10.000 euro op. © Hannie Visser-kieboom

Bommelse eendjes brengen 10.000 euro op

ZALTBOMMEL - De tweede Duckrace van de Ronde Tafel Bommelerwaard bracht zondagmiddag een bedrag van ruim 10.000 euro op voor de wensstichting Shamajo. De opbrengst wordt door de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte kind nog aangevuld met vijftig procent van het opgehaalde bedrag.

Op het Parkeiland in de Waluwe was het zondagmiddag in het zonnetje lekker druk. Naast verkoop van de laatste badeendjes op het Parkeiland deed de ijscoboer goede zaken, ook de poffertjes vonden gretig aftrek. Bij het kraampje van de wensstichting zelf werd uitleg gegeven over het werk van Shamajo. Zo vervullen ze hartewensen van mensen met meervoudig handicaps. Niet alleen in de Bommelerwaard, maar in heel Nederland.

Bedrijfseenden

De duckrace die begon met het te water laten van de ‘bedrijfseenden’; grote badeenden die voor honderd euro per stuk waren gesponsord door bedrijven. Zo zwommen onder andere eenden met een huis op hun rug, enkele biertjes, plantgoed en schoenendozen mee. Pas toen alle bedrijfseenden in het water lagen werden de vrolijke, gele badeendjes in het water gegooid vanuit een shovel langs de waterkant. Iedereen die mee wilde doen kon voor twee euro een badeendje aanschaffen en tijdens de race stonden tientallen deelnemers langs de waterkant om ‘hun’ eendje naar de finish te zien zwemmen.

Pomp

Om te voorkomen dat de badeendjes net als vorig wel heel langzaam naar de finish dobberden, had de organisatie nu gezorgd voor een waterpomp voor voldoende stroming in het water. En dat had effect, in een mum van tijd ‘zwommen’ de eendjes onder de brug door naar de finish. De bedrijfseenden waren het snelst, maar zij waren uitgesloten van het winnen van de prijzen voor de snelste eend. De hoofdprijs, een ballonvaart voor twee personen, werd gewonnen door Ramon Verbruggen.