Michiel de Raaf legt leerlingen van de Mgr. Zwijsenschool uit wat een mottekasteel is.
Volledig scherm
Michiel de Raaf legt leerlingen van de Mgr. Zwijsenschool uit wat een mottekasteel is. © Bertjan Kers/BD

Bouwde hertog Jan bij Kerkdriel een kasteel om troepen van Gelre te weren?

Archeoloog Sjaak Mooren van BAAC geeft uitleg bij de sporen in de grond.
Volledig scherm
Archeoloog Sjaak Mooren van BAAC geeft uitleg bij de sporen in de grond. © Bertjan Kers/BD

,,We hopen van die twee regels ‘een dik rapport maken’, zegt archeoloog Sjaak Mooren van het bureau uit Den Bosch.

Eerste Gelderse Successieoorlog

Mooren en zijn collega’s zijn in het terrein aan de Duitse Weistraat op zoek naar bewijzen die deze plek aan het verhaal uit de Eerste Gelderse Successieoorlog koppelen. Op de plaats waar een waterberging komt, hebben de archeologen nu een eerste stuk land blootgelegd. Op het terrein heeft hoogstwaarschijnlijk de voorburcht van het mottekasteel gelegen, een plek met schuren en boerderijen omringd door een gracht. Verkleuring van de bodem maakt volgens Mooren al duidelijk waar die gracht van zo’n tien meter breed heeft gelopen.

Quote

Als de leeftijd van het hout overeen­komt met de periode die we voor ogen hebben, dan ontmoeten geschiede­nis en archeolo­gie elkaar

Sjaak Mooren, BAAC

Houten brugpalen zouden bewijs kunnen opleveren. ,,Aan de hand van de jaarringen is heel nauwkeurig te bepalen in welk jaar deze bomen zijn gekapt. Als die uitslag overeenkomt met de periode die we voor ogen hebben, dan ontmoeten geschiedenis en archeologie elkaar.”

Illegaal geëgaliseerd

De maquette van het mottekasteel.
Volledig scherm
De maquette van het mottekasteel. © Bertjan Kers/BD

De plek van het mottekasteel is bekend, maar wordt niet onderzocht. Het moet een door een palissade afgeschermde verhoging zijn geweest met daarop een toren. Aan het eind van de oorlog moet het nog een terp van een meter of vijf hoog zijn geweest, blijkt uit luchtfoto’s die regio-archeoloog Huib Jan van Oort laat zien. De plek stond bekend als de Asberg. In 1982 is de historisch zeer waardevolle heuvel - illegaal - geëgaliseerd.

Michiel de Raaf, burgerraadslid voor D66, is zo enthousiast over het onderzoek dat hij vrij heeft genomen om mee te helpen. Vorig jaar nam hij het initiatief voor een monument om uit te leggen wat Hertog Jan hier deed. Ook liet hij een maquette maken van een mottekasteel.

Open dag

Die was voor leerlingen van de Mgr. Zwijsenschool een mooi hulpmiddel om hun fantasie op weg te helpen bij hun bezoek aan de opgravingen. Zaterdag is er op het terrein van 11.00 tot 15.00 uur open dag.