Brokstukken opgeblazen Martinuskerk keren als museumstukken terug in Kerkdriel
KERKDRIEL - Een brok geschiedenis keert terug naar Kerkdriel. Meerdere brokken zelfs. Het gaat om restanten van de Sint-Martinuskerk, die de Duitsers in april 1945 opbliezen. De mooiste stukken zijn op termijn te zien in het Driels Museum.
Delen per e-mail
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de waardevolle resten van de kerk vanaf de oorlog in opslag gehad, voor het geval ze ooit nog nodig waren bij restauratiewerkzaamheden. Dat is sinds die tijd niet nodig gebleken. Het gaat om beeldhouwwerk uit de 15de eeuw, 600 jaar oud dus. Een mooi voorbeeld is een engelachtige figuur met in de hand een fakkel. Op een foto in de beeldbank van de rijksdienst is te zien dat de ‘engel’ in 1930 nog deel uitmaakte van het fraaie kapiteel van een zuil in de zuidbeuk van de kerk.
Op 23 april 1945 kwam met een enorme klap een einde aan het monument. De Royal Marines waren vanaf de zuidkant van de Maas overgestoken, tegelijkertijd met de aanval van de Prinses Irenebrigade op Hedel. De Duitsers hadden al springstof aangebracht in de kerk. Het plan was om, net als tal van kerken langs de Waal, de toren op te blazen, zodat de geallieerden deze niet als uitkijkpost konden gebruiken.
De hele nacht had een Duitse soldaat de wacht gehouden in de toren. Hij werd gevangen genomen door de Royal Marines. Zo leek het erop dat de kerk zou worden gespaard. Opgetrommelde Duitse versterkingen joegen de Britten echter weer terug de rivier over. 's Middags ging de kerk alsnog de lucht in.
In 1540 telde de kerk maar liefst 10 altaren en waren de pijlers met kunstig bewerkte kapitelen getooid
Gerrit Verkuil beschrijft in Drielse Vertellingen van december 2001 hoe mooi de kerk van binnen moet zijn geweest. ,,In 1540 telde de kerk maar liefst 10 altaren, was het koorgewelf met fraaie fresco's versierd en waren de pijlers met kunstig bewerkte kapitelen getooid.”
Voorafgaand aan de wederopbouw, onderzochten archeologen het terrein. Die ontdekten in 1949, schrijft Verkuil, onder de ruïne de sporen van een nog oudere, romaanse kerk. Dat was een gebouw van 9 bij 39 meter, opgetrokken uit tufsteen en een toren op het westen. Het kerkje is vermoedelijk rond 1300 gebouwd. Op de fundamenten ervan is de gotische kerk gebouwd. Die kenmerkte zich in de laatste jaren door een kromme spits.
Herbouw te duur
Er is na de oorlog overwogen om de kerk in volle glorie te herbouwen. Dat zou 7 ton kosten en dat vond de rijksoverheid destijds te veel. Voor 170.000 gulden kregen de Drielse protestanten een sobere kerk zonder poespas. Al het moois ging in opslag in Amersfoort.
Er komen nu 20 pallets terug naar Kerkdriel. Die passen niet allemaal in het museum. ,,We gaan eerst kijken wat mooi en passend is", zegt wethouder Anita Sørensen. Het museumbestuur vindt het nog te vroeg om te reageren. ,,Een delegatie is in Amersfoort gaan kijken en kwam enthousiast terug", zegt secretaris Maria te Voert. ,,Door corona kunnen we er voorlopig niet mee vooruit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man uit Hedel opnieuw voor de rechter wegens drugs; voorwaardelijk cel én werkstraf
ARNHEM – Een 21-jarige man uit Hedel is door de Arnhemse politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week. Hij werd in januari 2019 op een parkeerplaats in Hedel betrapt met drugs en een verboden wapen in zijn auto. -
Direct omwonenden windmolens Lage Rooijen krijgen extra geld
HOENZADRIEL - De direct omwonenden van de windmolens die bij Hoenzadriel komen te staan, krijgen een extra eenmalige vergoeding. Dat is goed nieuws voor bewoners van 30 woningen. -
Ooit zo zieke Anemone speelt nu ijshockey op haar eigen schaatsbaantje
ZALTBOMMEL - Bijna haar hele leven was de nog jonge Anemone Arntz te ziek om leuke dingen te doen. De vooruitzichten waren door een zeldzame auto-immuunziekte ronduit slecht, maar een Amerikaanse stamceldonor en een risicovolle behandeling hebben haar gered. -
PREMIUM
Niet 4 maar 6 jaar cel voor Bandidos-lid uit Gameren voor steekpartij bij Tiel
ARNHEM – Een 37-jarige man uit Gameren, lid van motorclub Bandidos, is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot 6 jaar cel. De man stak in Tiel met een mes in op een automobilist en liet hem levensgevaarlijk gewond achter. -
Vlag in top bij De Brug: Nieuwbouw bereikt hoogste punt en bezwaar is afgewezen
ZALTBOMMEL - De vlag wappert op de nieuwbouw van praktijkschool De Brug in Zaltbommel. Het hoogste punt is bereikt, geheel toevallig in dezelfde week waarin ook een bezwaar dat nog liep door de Raad van State is afgewezen.
-
PREMIUM
Iedereen heeft recht om op straat te leven: de zorg voor chronische struikelaars
Een kleine dertig daklozen, daar heeft de bemoeizorg in Den Bosch gemiddeld mee te maken. De meesten hebben in de vrieskou van de afgelopen weken gelukkig ook tijdelijk een dak boven het hoofd gehad, op een paar mannen na. ‘Het zijn de chronische struikelaars waar wij naar omkijken’. -
Poederoijen krijgt er 45 huizen bij
POEDEROIJEN - Aan de westkant van het dorp krijgt Poederoijen er 45 huizen bij. Projectontwikkelaar Karakter Ontwikkeling bv heeft hierover in principe overeenstemming bereikt met de gemeente Zaltbommel. -
UPDATE
Schip ‘vliegt uit de bocht’ door sterke stroming en vaart zich vast op een krib bij Fort Vuren
Een binnenvaartschip is dinsdagmiddag ter hoogte van Fort Vuren op een krib gevaren. Door de sterke stroming vloog het schip ‘uit de bocht’. Even voor 14.30 is het schip losgetrokken.