Volledig scherm
Carnavalsvereniging De Wallepikkers uit Zaltbommel heeft aan de Dwarsweg in Zaltbommel twee nieuwe hallen gebouwd. Zaterdag worden ze geopend, tijdens het Prinsenbal. © Brigit Groeneveld/BD

Carnaval Zaltbommel nu echt uit de brand, nieuwe bouwhallen zijn klaar

ZALTBOMMEL - Vlak voor carnaval 2019 brandden de bouwhallen in Zaltbommel tot de grond toe af. Toch kwam er een geïmproviseerde optocht met praalwagens, en gingen de schouders onder een nieuwbouwplan. Zaterdag wordt met het Prinsenbal het nieuwe onderkomen in gebruik genomen. 

Met veel veerkracht en een ongekende snelheid is de Zaltbommelse carnavalsvereniging De Wallepikkers opgekrabbeld na de grote brand die op 15 februari 2019 vlak voor carnaval alle praalwagens verwoestte. Nog geen jaar later staan er twee nieuwe hallen op de nieuwe locatie aan de Dwarsweg, mede dankzij de vlotte medewerking van de gemeente Zaltbommel. 

Eerste feest: Prinsenbal

Zaterdag is er voor de eerste keer feest. Op het programma staat het Prinsenbal, met in de loop van de avond ook een officieel moment. Het motto: ‘Wij gaan uitpakken'. Iedereen is om 19.30 uur welkom en de entree is gratis. Om 20.11 uur is de presentatie van Prins Maerten. Die zal daarna, samen met Wallepikkers-voorzitter Martijn Merks en wethouder Adrie Bragt, de nieuwbouw openen. 

Volledig scherm
De grote brand die elf maanden geleden de oude bouwhallen van De Wallepikkers in de as legde. © Bart Meesters/Meesters Multimedia

Wagenbouwers

Het Prinsenbal is overigens niet in een van de nieuwe hallen, maar in een tent die buiten op het terrein staat. Merks legt uit waarom: ,,In de hallen zijn de wagenbouwers al druk bezig. Daar is dus geen plek.”

De nieuwbouw, die schuin achter de milieustraat staat, is zo goed als klaar. In de afwerking moeten er nog wel een paar dingen gebeuren en ook de toegangsweg van de gemeente is nog niet klaar. ,,Dat laatste is jammer natuurlijk, maar daar gaan we niet over zeuren", zegt Merks. ,,We zijn allang blij dat we dit allemaal al bereikt hebben.”

Volledig scherm
Ondanks de brand vlak voor carnaval, was er in 2019 toch een optocht in Zaltbommel. De Bierbubbels was een van de verenigingen die er nog in slaagde om snel iets nieuws te bouwen, gesteund door mascotte Fikkie. © Marc Bolsius
  1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
    PREMIUM

    In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

    ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.