Volledig scherm
De versterking van de kademuur is van start gegaan. Wethouder Adrie Bragt verrichtte de eerste handeling. © Olaf Smit

Cruiseschepen kunnen bijna weer afmeren in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Zaltbommel verstevigt de komende maanden de kademuur aan de Veerweg. Daarna kunnen passagiersschepen eindelijk weer in Zaltbommel aanmeren. 

Tot 2015 wisten rederijen die riviercruises organiseren Zaltbommel regelmatig te vinden. Daarna was dat plots afgelopen. Toen bleek namelijk dat de kademuur verzwakt was en dat maakte het afmeren van schepen niet langer verantwoord. Er volgde een onderzoek naar wat er nodig was om de muur te herstellen. Oplappen was niet meer aan de orde, de muur moest over een lengte van 70 meter grondig worden verstevigd. 

Donderdag gaf wethouder Adrie Bragt het startsein voor de werkzaamheden. Hij plaatste het eerste stuk van een nieuwe damwand. Die komt voor de oude kademuur te staan. Dat is in een paar weken gepiept. De volgende stap is het verankeren van de nieuwe wand aan de oude muur en het opvullen van de ruimte ertussen. Bovenop komt een nieuwe betonnen rand met een hek. Tijdens de werkzaamheden zijn de parkeerplaatsen aan de Veerweg niet beschikbaar. 

Stroom

Het werk, dat ongeveer 1 miljoen euro kost, is waarschijnlijk in januari 2020 klaar. Daarna zijn cruiseschepen tot 110 meter weer welkom in Zaltbommel. Zij zullen dan niet alleen een nieuwe ligplaats aantreffen, maar ook betere voorzieningen. Tegelijk met het versterken van de muur plaatst de gemeente ook een stroomkast op de wal. Schepen kunnen daar tegen betaling gebruik van maken. Voor hen praktisch, maar ook voor omwonenden prettig. Schepen hoeven dan immers geen stinkend en luidruchtig dieselaggregaat meer te laat draaien om stroom op te wekken. 

Voorafgaan aan het werk aan de kademuur is de haven uitgebaggerd. Het is er nu dus ook weer diep genoeg.