Volledig scherm
Klopjacht na woningoverval in Zaltbommel. © Bart Meesters

Daders gewapende overval Zaltbommel lieten tijdens vlucht waarschijnlijk opvallende kledingstukken achter

VideoZALTBOMMEL - Twee van de daders van de gewelddadige woningoverval aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel in december vorig jaar, hebben waarschijnlijk duidelijke sporen achtergelaten. Er zijn twee jassen gevonden op de vluchtroute die waarschijnlijk van de daders zijn. Dat bleek uit een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdag.

Het gezin bestaande uit een man, vrouw, dochter en diens vriend werd overlopen door drie gemaskerde mannen in de nacht van 1 op 2 december, toen zij net waren thuisgekomen. De overvallers hadden vuurwapens bij zich waarmee ze het gezin bedreigden. Een vijftienjarige jongen, het vriendje van de dochter, sloot zich op in het toilet en belde van daaruit de politie. De 43-jarige man van het gezin raakte lichtgewond. 

Daders gevlucht

De politie kon snel ter plaatse komen maar toch wisten de daders in eerste instantie te ontkomen. Twee van hen konden dezelfde avond na een wilde achtervolging waarbij ook geschoten werd, nog aangehouden worden. Dat gebeurde naast de A2 bij tankstation De Lucht. Een van de twee was zwaargewond aan zijn been, geraakt door een kogel van de politie.

De Volkswagen Golf waarmee de daders vluchtten bleek vier dagen eerder gestolen te zijn in Leiden.

Minstens twee daders wisten wel te ontkomen. De politie is nog op zoek naar in ieder geval twee van de drie overvallers die in het huis aanwezig waren tijdens de overval. De mannen lieten concrete sporen achter. Eén van hen is namelijk door een raam gevlucht en via de sloot aan de achterzijde weggerend richting de brandweerkazerne. Op het terrein van de kazerne werd later een Adidas-jack aangetroffen.  Vermoedelijk is deze overvaller daarna, vlakbij de rotonde aan de Steenweg opgepikt. Zijn handlanger is er via de zijdeur van de woning vandoor gegaan. Iets verderop in een tuin aan de Van Anrooijstraat vond de politie daarna een Canada Goose-jas; mogelijk is deze van de andere overvaller.

Schoen

Naast de A2 werd ook al een paar schoenen gevonden die mogelijk van een van de daders is. Het gaat om Björn Borg schoenen met maat 43. Die zouden volgens de politie mogelijk van een vijfde dader kunnen zijn.

De twee mannen die al zijn aangehouden, komen uit de omgeving Waalwijk. De politie vermoedt daarom dat de andere daders ook in die regio bekend zijn. Het zou kunnen dat de daders tijdens hun vlucht mensen om een lift hebben gevraagd. De politie is op zoek naar die mensen.

De buit

Omdat de overvallers direct toesloegen toen het gezin thuis arriveerde, heeft een van de daders vermoedelijk op de uitkijk gestaan. Ook hadden ze specifieke voorkennis over de slachtoffers. Zoals over het bedrijf van de man des huizes en zijn horlogeverzameling. Uiteindelijk werd maar één horloge buitgemaakt, die om de pols zat van de man en een waarde had van 20.000 euro.

Bekijk hier de beelden van de klopjacht op de daders.