Een Portugese familie aan het werk in het aspergeveld van een maatschap van Erik Verhoeven in Gemert. Eind maart komt de oogst in Cromvoirt op gang en dan moeten de eerste Polen er zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Portugese familie aan het werk in het aspergeveld van een maatschap van Erik Verhoeven in Gemert. Eind maart komt de oogst in Cromvoirt op gang en dan moeten de eerste Polen er zijn. © copyright Marc Bolsius

De oogst kom eraan, maar zijn er vanwege corona wel genoeg seizoensarbeiders?

ZALTBOMMEL/CROMVOIRT - Tuinders in Nederland maken zich grote zorgen over hun oogsten. Poolse seizoensarbeiders gaan terug naar eigen land, worden op weg naar Nederland mogelijk tegengehouden of blijven vanwege de coronacrisis liever thuis uit vrees om in Nederland besmet te raken. Ook uitzendorganisaties moeten creatief zijn om genoeg mensen naar Nederland te krijgen en hier te houden. ,,We doen dit al 45 jaar en dan krijg je zo’n k-jaar.”

Nog even en de asperges piepen weer op grote schaal met hun kopjes boven de grond uit. En elk moment barst ook de oogst van aardbeien los . Het oogstseizoen staat in de startblokken en dat levert werk op waarvoor heel wat handen nodig zijn. En dat op een moment dat een land als Polen, waar de meeste arbeidsmigranten in Nederland vandaan komen, de grenzen sluit.