Volledig scherm
PREMIUM
De kaart van het Beleg van Zaltbommel (1599) uit de Atlas van Loon. Het zuiden is boven op de kaart. Linksonder bij Heerewaarden (Herwaerden) twee verbindingen tussen de Waal en de Maas. De linker is het Voornse Gat. Ook Fort Voren (Voorne) is zichtbaar. De stervorm een stuk verder naar rechtsboven is Fort Sint Andries. © Atlas van Loon

De Waal en de Maas weer met elkaar verbinden bij Heerewaarden, dat zou wat zijn ...

HEEREWAARDEN - De Maas en Waal naderen elkaar bij Heerewaarden tot op enkele honderden meters. Honderd jaar geleden stonden beide rivieren daar nog letterlijk met elkaar in contact. Dat is nu opnieuw de bedoeling. Een échte open verbinding om vooral de natuur te dienen.

De Waal en de Maas zijn pas ruim honderd jaar van elkaar gescheiden. Daarvoor waren er, bij Heerewaarden, altijd verbindingen. Ze brachten een rijke natuur, maar ook bedreigingen. Indrukwekkend is de kaart hierboven van het Beleg van Zaltbommel tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1599, door de Spanjaard Francisco de Mendoza. We zien de Spaanse en Staatse legers en we zien twee machtige rivieren, de Waal en de Maas. 

  1. Hennepkwekerij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd
    PREMIUM

    Hennepkwe­ke­rij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd

    ARNHEM/BRUCHEM - Een 61-jarige vrouw uit Bruchem en haar 33-jarige huurder hangt een werkstraf van 60 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand boven het hoofd omdat zij worden verdacht van het runnen van een hennepkwekerij. Mogelijk moeten zij ook meer dan vijftigduizend euro aan illegaal gemaakte winst terugbetalen. Zo hoorden de verdachten deze week tegen zich eisen voor de rechtbank in Arnhem.