Volledig scherm
De paardenmarkt in Hedel trok afgelopen maandag weer veel publiek. © Roel van der Aa

Dierenbescherming heeft aangifte gedaan tegen paardenmarkt Hedel

HEDEL - De al aangekondigde aangifte van de Dierenbescherming tegen de paardenmarkt in Hedel is er inderdaad gekomen. Piko Fieggen van de dierenrechtorganisatie meldt dat de (dieren)politie in Rotterdam woensdag de aangifte bij hem is komen opnemen. 

Quote

Een groot deel van de overtredin­gen is overduide­lijk op beeld vastgelegd

Piko Fieggen, Dierenbescherming

Fieggen, die maandag zelf op de paardenmarkt aanwezig was, zegt zo’n 4,5 uur aan ‘belastend beeldmateriaal en foto’s’ aan de politie hebben verstrekt. Tijdens het opnemen van de aangifte is al een deel van de beelden bekeken, vertelt Fieggen. ,,De politie heeft het heel serieus opgepakt. Ik werd positief verrast door de serieuze voorbereiding en de kennis van zaken.”

Overtredingen ‘op beeld’ vastgelegd

De Dierenbescherming registreerde naar eigen zeggen 2500 overtredingen tijdens de paardenmarkt in het Gelderse dorp. ,,Een groot deel is overduidelijk op beeld vastgelegd”, stelt Fieggen. Daarbij zou het met name gaan om het ontbreken van de vereiste toegangscontroles en gebrekkige watervoorziening. De organisatie van de paardenmarkt ontkende maandag direct dat dit het geval was. 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
De paardenmarkt in Hedel. © Annemiek Steenbekkers

‘Politie kan hier werk van maken’

Toezichthouder NVWA maakte twee proces-verbalen op en deelde acht schriftelijke waarschuwingen uit. Dat doet volgens Fieggen niets aan de aangifte af. ,,We hebben genoeg punten aangegeven waar de politie werk van kan maken. Het gaat tijd kosten, maar het zou me verbazen als de paardenmarkt overal mee wegkomt.” 

De aangifte zou volgens de Dierenbescherming worden gedeeld met de Gelderse politiecollega’s, die vervolgens het onderzoek moeten opstarten. De politie mag, vanwege de Wet politiegegevens, geen antwoord geven op de vraag of dat inmiddels gebeurd is.