Volledig scherm
Koor en orkest onder het beroemde orgel van de Sint-Maarten in Zaltbommel. © Bertjan Kers/BD

Dodenherdenking: Stampvolle Sint-Maartenskerk luistert naar Requiem van Mozart

ZALTBOMMEL - De Sint-Maartenskerk was na de dodenherdenking in Zaltbommel tot de laatste stoel bezet tijdens de uitvoering van Mozarts Requiem, uitgevoerd door KZM Belcanto en het Begeleidingsorkest Holland.

Eerder had het muziekgezelschap het laatste werk dat Mozart componeerde uitgevoerd in de Sint-Martinuskerk in Kerkdriel. Het was de derde keer dat KZM Belcanto een dubbelconcert had georganiseerd voor uitvoering op 4 mei.

Om 19.00 uur ging op de Markt de jaarlijkse stille tocht van start, waar zich langs de route geleidelijk mensen bij aansloten. Ook de bemanning van de houten mijnenveger AMS Bernisse, die tijdens het bevrijdingsweekend in de haven van Zaltbommel ligt, liep mee met de tocht.

Gedicht 

Voorafgaand aan de stille tocht was er een drukbezochte bijeenkomst in de Gasthuiskapel. Pastor Bertus Bus hield er een zeer persoonlijke toespraak. En Marijn van Hemert van basisschool De Leiboom in Zaltbommel las er het gedicht voor waarmee zij de jaarlijkse gedichtenwedstrijd had gewonnen voor leerlingen van de basisscholen in de gemeente. 

Voor de herdenking in de nieuwe opstelling met een centralere plek voor het joods monument was de belangstelling groot. Enkele honderden mensen waren naar de Bossche Poort gekomen om daar twee minuten stil te zijn, het Wilhelmus te zingen en bloemen te leggen op de graven van oorlogsslachtoffers.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

De dodenherdenking werd bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  

Volledig scherm
Op verzoek van Stichting Mikwe heeft het 4 mei-comité van Zaltbommel de opstelling van de herdenking aan de Bossche Poort veranderd. © Bertjan Kers/BD