Volledig scherm
© Jan Zandee

Drukte blijft uit bij Sail 2019 op de Afgedamde Maas

NEDERHEMERT-NOORD - De derde editie van de tweejaarlijkse parade van verlichte schepen op de Afgedamde Maas, afgelopen zaterdagavond, trok aanmerkelijk minder bezoekers dan voorheen.

,,Misschien het frisse weer, of het feit dat de meesten het na twee keer wel hebben gezien”, probeert een ouder echtpaar op de Maasdijk in Nederhemert vanonder een paraplu de matige belangstelling te verklaren. Tijdens de vorming van de vloot staan slechts enkele tientallen geïnteresseerden op het dijktraject waar, bij eerdere edities van het evenement in 2014 en 2017, het publiek massaal aanwezig was. Ook op andere plaatsen waar de verlichte stoet langs trekt (Wijk en Aalburg, Aalst en Poederoijen) is het opvallend rustig.

Feeëriek schouwspel

Aan de ruim 40 deelnemers heeft dat zeker niet gelegen. Zij maakten veel werk van het verlichten van hun jachten, zeilboten en oude binnenvaartschepen en vormen met elkaar een feeëriek schouwspel op de meanderende rivier. Ook de organisatie, grotendeels in handen van de dorpsraden van Nederhemert, Aalst en Poederoijen, is professioneel geregeld. Zo is een verkeerscirculatieplan ingesteld waarbij meerdere verkeersregelaars zijn ingezet. De muzikale omlijsting completeert de sfeer. Vanaf de ponten zingen en spelen het Hèmerts Visserskoor en Fanfare Prins Hendrik de deelnemers toe. Op de oevers bij Wijk en Aalburg en Poederoijen nemen boerenkapel de Ertenpikkers en shantykoor Muiterij Kantje Boord die taak op zich.

Volledig scherm
© Jan Zandee

Als de schepen zijn afgemeerd in de Aalsterse haven en de parade is afgesloten met een imposante vuurwerkshow, maakt burgemeester Peter Rehwinkel namens de jury de prijswinnaars bekend. Alex Lobregt uit Poederoijen, de familie Van den Oever uit Heusden en Koos Versteeg uit Wijk en Aalburg strijken met de eer en gaan met een fles Hèmerts Vuurwatter naar huis. De organisatoren beloven een nieuwe Sail in 2021.

Volledig scherm
© Jan Zandee
Volledig scherm
© Jan Zandee